Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak
canva/A-Lein; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak

12 listopada 2022

Makowiec jest jednym z ciast, które często goszczą na świątecznych stołach. Prostą i pełną smaku wersję z korzennymi przyprawami zrobicie znacznie szybciej niż zawijany wypiek, a jej aromat idealnie podkreśli klimat uroczystych dni spędzonych w rodzinnym gronie. Musicie spróbować.

Dobrego makowca z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Proste i wzbogacone o aromatyczne przyprawy oraz orzechy ciasto według receptury siostry Anastazji nie będzie wyjątkiem. Deser jest słodki, przyjemnie wilgotny i pięknie pachnie, tworząc prawdziwie świąteczną atmosferę.

Przepis na korzenny makowiec siostry Anastazji

Składniki na makowiec:

  • 5 jaj

  • 200 g maku

  • 400 g cukru kryształu

  • 100 g migdałów

  • 1 łyżka goździków

  • pół laski wanilii

  • 1 łyżka mielonego cynamonu

  • 1 cytryna

Składniki na lukier:

  • 2 białka

  • 250 g cukru pudru

  • olejek migdałowy

Jak zrobić korzenny makowiec? Siostra Anastazja zdradziła swój przepis

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 27 cm lub prostokątną blachę o podobnej powierzchni wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Mak wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy go, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce o drobnym sitku . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.

Rozdrobniony mak ucieramy z cukrem, w trakcie stopniowo dodając żółtka. Następnie, nie przerywając miksowania, wsypujemy cynamon, rozdrobnione goździki, posiekane migdały, ziarenka wanilii oraz skórkę z cytryny. Dodajemy również pianę z białek. Masę przenosimy do formy i pieczemy od 40 do 50 minut. Wierzch makowca dekorujemy lukrem.

Jak przygotować lukier do makowca?

Do białek wsypujemy cukier puder i ucieramy całość na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy 4-5 kropel olejku migdałowego i przenosimy uzyskany krem na ciasto.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na makowiec . Szczególnie polecamy smakowitą wersję z owocami od Ewy Wachowicz. Być może też spodoba wam się wyśmienita odsłona z lekkim biszkoptem zaproponowana przez Anię Starmach.

Korzenny makowiec siostry Anastazji jest pyszny
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy