Smakosze.pl
Makowiec Ewy Wachowicz

canva/Dar1930; Pawel Wodzynski/East News

Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania

13 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Lubicie makowiec, ale obawiacie się, że nie uda wam się go dobrze zawinąć i rezygnujecie z jego pieczenia? Nigdy więcej. Z pysznym przepisem Ewy Wachowicz zrobicie makowe ciasto niemalże bez wysiłku. Do masy dodamy owoców, przez co stanie się przyjemnie wilgotna i słodka. Nie zapomnicie tego smaku i zachwycicie swoich gości oryginalnym deserem.

Ciasta z makiem mają wielu fanów. Przedstawialiśmy wam już niezawodne receptury na korzenną wersję siostry Anastazji i puszysty makowiec wprost od Magdy Gessler. Ten rarytas możecie przygotować, nie martwiąc się o zwijanie czy o rozpadanie się masy makowej. Sprawdźcie koniecznie patent Ewy Wachowicz.

Racuchy z jogurtem

Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

CZYTAJ DALEJ

Przepis na makowiec bez zawijania z jabłkiem i gruszkami

Składniki na ciasto:

  • około 40 herbatników

  • 6 jaj

  • 300 g cukru pudru

  • 130 g masła

  • 6 łyżek kaszy manny

  • 250 g namoczonego w mleku maku

  • 100 g orzechów włoskich

  • 1 jabłko

  • 3 gruszki

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na dekoracyjny wierzch:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mleka

  • połówki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mak namaczamy w gorącym mleku, a następnie mielimy go dwukrotnie w maszynce. Ciepłe masło ucieramy w misce. Dodajemy do niego cukier puder i ponownie łączymy podczas ucierania. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.

Wsypujemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz kasze mannę. Kolejnym krokiem jest wmieszanie maku. Robimy to powoli, każdorazowo dodając po jednej łyżce. Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z owocami — obranymi i startymi na tarce o średnich oczkach jabłkiem oraz gruszkami.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Połowę przekładamy na ułożone na blasze herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy na niej drugą porcję ciastek.

Wlewamy resztę masy i rozprowadzamy ją równomiernie. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po wystudzeniu wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną z masłem oraz mlekiem czekoladą. Wierzch dekorujemy uprażonymi połówkami orzechów włoskich.

Ciasto makowe

Ciasto makowe możecie też pokryć lukrem

Źródło: canva/A_Lein

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >