Makowiec biszkoptowy według receptury Ani Starmach
Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem, a więc w wielu domach zaczynają się ostatnie gorączkowe przygotowania do Wigilii. Biszkoptowy makowiec Anny Starmach, którego zrobienie zdradzamy poniżej, sprawdzi się idealnie w czasie świąt. Ma delikatną i bardzo puszystą fakturę, a farsz z maku i bakalii zachwyca intensywnym smakiem i dużą wilgotnością.
Makowiec na biszkopcie różni się od tradycyjnej wersji znacznie większą lekkością. Biszkopt idealnie sprawdza się jako podstawa całego ciasta, ponieważ zachowuje swoją sprężystość i gromadzi w sobie ogromne ilości makowego nadzienia.
Anna Starmach zdradza, że można zmieścić się poniżej jednej godziny w czasie przygotowania wypieku. Większość pracy wykonują za nas urządzenia, jak robot kuchenny czy mikser - my musimy jedynie upewnić się, że proporcje i kolejność zadań są odpowiednie.
Przepis na biszkoptowy makowiec Ani Starmach
Składniki:
Nadzienie:
200 g mielonego maku
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 białka
rodzynki
orzechy włoskie
sól
Ciasto:
szklanka cukru
120 g mąki
4 jajka
2 łyżki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zacznij od zalania zmielonego maku wrzącą wodą i odstawienia go do pełnego napęcznienia. Odsącz z nadmiaru wody i umieść w misce. Bakalie posiekaj na drobne kawałki, masło roztop, a białka ubij na sztywną pianę. Połącz wszystkie składniki na nadzienie i przykryj, żeby nie wyschło.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem. Wlej do nich wodę i stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj do nich mąkę z sodą. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj je z ciastem. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika.
Piecz biszkopt przez około 12 minut. Po upieczeniu posmaruj ciasto masą makową i zwiń w ciasny rulon. Makowca owiń papierem do pieczenia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po ostudzeniu utrzyma swój kształt. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty. Ten tekst wyjawia przepis na rewolucyjny makowiec japoński bez zawijania.
Źródło zdjęcia: canva/dabjola, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniastarmach