Kosztują grosze i są napakowane potasem. Jedz nawet dwa razy dziennie
Jak ułożyć dietę, by była pełna witamin? Warto postawić na swojskie owoce, które są łatwo dostępne i niedrogie. Do tego są doskonałym źródłem potasu. Podpowiadamy, co jeść, by było i zdrowo i smacznie.
Jedz jabłka dla smaku i zdrowia
Lubimy smacznie zjeść. Warto jednak, by to, co spożywamy, było też zdrowe i dostarczało nam witamin i minerałów . Takim źródłem są owoce, których na straganach i w sklepach mamy pod dostatkiem. Pyszności z egzotycznych krajów kuszą niekiedy wyglądem. Jednak warto przypomnieć sobie o swojskich jabłkach .
Bywają niedoceniane, a przecież są świetnym źródłem wartości odżywczych . Jabłka kupimy dosłownie wszędzie. Są niedrogie, ale chyba nieco nam spowszedniały. Nie bez znaczenia jest tu powiedzenie:
Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada
Jabłka naszpikowane potasem i nie tylko
Jabłka mają dużo błonnika i są źródłem witamin A i C. Oprócz tego te swojskie owoce naszpikowane są potasem, wapniem i magnezem . Znajdziemy w nich dużo przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jabłka są po prostu najtańszym źródłem witamin i wartości odżywczych.
Jedzenie jabłek zapobiega cukrzycy typu 2 i chroni mózg przed zmianami, które zachodzą z wiekiem. Dietetycy podpowiadają, by po jabłka sięgać nawet 2 razy dziennie. Najlepiej jeść je ze skórką. Te popularne owoce kupimy właściwie przez cały rok . Jednak, czy warto świeże owoce zastąpić tymi suszonymi?
Czy jeść suszone jabłka?
Okazuje się, że suszone mają jeszcze więcej potasu niż świeże owoce. W suszonych jabłkach jest aż 660 mg w 100 g . Natomiast w świeżych owocach sześć razy mniej potasu. Jak działa potas na nasz organizm? Wspiera pracę mięśnia sercowego i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Spożywanie suszonych jabłek wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Suszone jabłka mają też więcej błonnika niż świeże owoce. Błonnik usprawnia pracę jelit, a to sprzyja odchudzaniu . Suszone jabłka możemy jeść jako przekąskę, ale też dodawać do jogurtu, czy owsianki. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kluski bez ziemniaków. Radziliśmy, jak zrobić pyszny deser na bazie sody i dżemu.
Źródło: zdrowie.interia.pl