Smakosze.pl Produkty Kosztują grosze i są napakowane potasem. Jedz nawet dwa razy dziennie
Fot. Canva/Yelena Yemeniuk

Kosztują grosze i są napakowane potasem. Jedz nawet dwa razy dziennie

10 sierpnia 2024

Jak ułożyć dietę, by była pełna witamin? Warto postawić na swojskie owoce, które są łatwo dostępne i niedrogie. Do tego są doskonałym źródłem potasu. Podpowiadamy, co jeść, by było i zdrowo i smacznie.

Jedz jabłka dla smaku i zdrowia

Lubimy smacznie zjeść. Warto jednak, by to, co spożywamy, było też zdrowe i dostarczało nam witamin i minerałów . Takim źródłem są owoce, których na straganach i w sklepach mamy pod dostatkiem. Pyszności z egzotycznych krajów kuszą niekiedy wyglądem. Jednak warto przypomnieć sobie o swojskich jabłkach .

Bywają niedoceniane, a przecież są świetnym źródłem wartości odżywczych . Jabłka kupimy dosłownie wszędzie. Są niedrogie, ale chyba nieco nam spowszedniały. Nie bez znaczenia jest tu powiedzenie:

Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada

jabłka
Fot. Canva/Carmen Hauser
Wypróbowałam przepis z PRL-u na ciasto ze śliwkami. Wyszło lepsze niż z cukierni

Jabłka naszpikowane potasem i nie tylko

Jabłka mają dużo błonnika i są źródłem witamin A i C. Oprócz tego te swojskie owoce naszpikowane są potasem, wapniem i magnezem . Znajdziemy w nich dużo przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jabłka są po prostu najtańszym źródłem witamin i wartości odżywczych.

Jedzenie jabłek zapobiega cukrzycy typu 2 i chroni mózg przed zmianami, które zachodzą z wiekiem. Dietetycy podpowiadają, by po jabłka sięgać nawet 2 razy dziennie. Najlepiej jeść je ze skórką. Te popularne owoce kupimy właściwie przez cały rok . Jednak, czy warto świeże owoce zastąpić tymi suszonymi?

Czy jeść suszone jabłka?

Okazuje się, że suszone mają jeszcze więcej potasu niż świeże owoce. W suszonych jabłkach jest aż 660 mg w 100 g . Natomiast w świeżych owocach sześć razy mniej potasu. Jak działa potas na nasz organizm? Wspiera pracę mięśnia sercowego i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Spożywanie suszonych jabłek wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Suszone jabłka mają też więcej błonnika niż świeże owoce. Błonnik usprawnia pracę jelit, a to sprzyja odchudzaniu . Suszone jabłka możemy jeść jako przekąskę, ale też dodawać do jogurtu, czy owsianki. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kluski bez ziemniaków. Radziliśmy, jak zrobić pyszny deser na bazie sody i dżemu.

suszone jabłka
Fot. Canva/oksanashufrych

Źródło: zdrowie.interia.pl

Kupił za 75 zł schabowego w Centrum Olimpijskim. Po spróbowaniu od razu to poczuł
Muszki owocówki zniknęły jak ręką odjął. Pomógł produkt z kuchennej szafki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy