Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców w Europie, szczególnie gdy mówimy o Europie Środkowej i Wschodniej. Zgodnie ze swoją nazwą, jabłkami nazywamy owoce jabłoni, których na świecie występuje bardzo wiele – jest to związane z kulturą uprawy tych drzew i odpowiednim ich krzyżowaniem, celem czego jest wytworzenie unikalnych gatunków jabłek, włącznie z osiągnięciem pożądanego smaku, konsystencji czy nawet koloru. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie, a na świecie zajmuje pod tym względem trzecie miejsce.
Jabłko nie bez powodu uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców na świecie – w języku angielskim ukuto nawet przysłowie „an apple a day keeps the doctor away”, a w języku polskim cieszyć się możemy prostszym porzekadłem „zdrowy jak jabłko”. Jabłka od wieków stanowią także jeden z istotnych elementów wielu kultur, będąc symbolem miłości, piękna, władzy i wiedzy – ale także grzechu i pokuszenia.
Istnieje wiele odmian jabłoni, a co za tym idzie – wiele gatunków jabłek. Wszystkie różnią się od siebie rozmiarem, kolorem, konsystencją i smakiem. Do najpopularniejszych rodzajów jabłek, obecnych tłumnie w polskich sklepach, możemy zaliczyć takie jak: antonówka, papierówka, lobo, szampion, jonatan, jonagold, reneta, ligol czy mniej popularna, polska kosztela, znana również jako Wierzbówka Zimowa.
Jabłko to owoc pełen różnorodnych witamin – witaminy A, B, K, E i przede wszystkim witaminy C. W jabłkach znajdziemy także ogrom składników mineralnych, w skład których zaliczymy przede wszystkim potas, fosfor, siarka, magnez czy żelazo. Jabłka są także doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów.
Regularne spożywanie jabłek wzmacnia odporność, poprawia trawienie i przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu. Jabłka pomagają także w utrzymaniu prawidłowej kondycji zębów i dziąseł, wspomagają odchudzanie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jabłka można jeść na wiele różnych sposobów, gdzie dominującym jest oczywiście konsumpcja jabłka surowego. Równie popularne jest przeznaczanie owoców na soki jabłkowe, kompoty, dżemy czy konfitury. Niemniej, jak udowadniają zarówno polskie, jak i światowe trendy kulinarne, jabłka z powodzeniem możemy dodawać do rozmaitych deserów, sałatek czy nawet pełnoprawnych potraw.
W przypadku ciast wymienić należy oczywiście szarlotkę, jabłecznik czy francuską tartę jabłkową. Potrawy z jabłek natomiast najczęściej będą nam się kojarzyć z takimi pozycjami w menu jak pieczona kaczka z jabłkami, gulasz z dziczyzny z jabłkami, schab pieczony z jabłkami, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami i boczkiem czy kurczak w sosie jabłkowym.
Pokaż więcej
Ten prosty makowiec bez spodu zawiera nieoczekiwany dodatek – jabłka. Dzięki temu uzyskujemy niezwykłe ciasto, coś w rodzaju makowej szarlotki, czy raczej – szarlotkopodobnego makowca.
Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu.
Nie masz pomysłu, jaką surówkę podać na obiad? Poznaj przepis i przygotuj ją sama. Surówka z kapusty pekińskiej w połączeniu z nietypowym owocem nie ma sobie równych. Pasuje do wielu dań i co najważniejsze – smakuje każdemu. Od teraz będzie to twój ulubiony dodatek obiadowy.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego ciasto z jabłkami. Sposób jest łatwy, a przygotowanie trwa tylko chwilę. Kiedy rodzina spróbuje ten przysmak, aż zapieje z zachwytu i poprosi o dokładkę.
Od lat popularnością cieszy się surówka z marchewki i jabłka. Jednak teraz warto połączyć jabłko z pewnym warzywem, które kupisz w każdym warzywniaku. Surówkę lepszą niż w restauracji zrobisz szybko w swojej kuchni.
Niewiele jest lepszych rzeczy na świecie, niż domowa szarlotka. Z poniższym przepisem od Ani Zyśk niewiele jest też prostszych. 3 szklanki i owoce wystarczą, by przygotować wyborny wypiek. Nie ma możliwości, że to ciasto się nie uda.
Przepis na to ciasto z jabłkami przyda się w każdej kuchni. Raz-dwa upieczesz smakołyk, który zachwyci delikatnością i rozpłynie się w ustach. Dlatego poznaj recepturę na błyskawiczne ciasto z jabłkami.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na szarlotkę, czy też jabłecznik. Jak by go jednak nie nazwać, jest to świetne ciasto, które kucharz dekoruje chrupką polewą z orzechów. Tak przygotowane będzie pełne w smaku i nieprzytomnie aromatyczne.
Lubisz szarlotkę? Teraz upiecz ją z połówkami jabłek. Ciasto zyska też wyjątkowy smak dzięki pewnemu lubianemu produktowi. Szarlotka z serkiem homogenizowanym nie ma sobie równych. Podaj ją na jesienny deser.
Z przechowywaniem produktów żywnościowych jest jak z życiem w ogóle – ważne jest towarzystwo. Odpowiednio dobrana parka dla naszych pomidorów może sprawić, że będą smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce.
Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.
Ciasto z jabłkami to już nie tylko szarlotka. Poznaj przepis i przygotuj znakomity deser, który zachwyci każdego. Jabłka w połączeniu z ciastem francuskim i kilkoma dodatkami smakują naprawdę obłędnie. Dlatego przygotuj tę słodką przekąskę, a będziesz ją przyrządzać, kiedy tylko najdzie ci ochota na coś słodkiego.
Masz ochotę na pyszny deser? W takim razie sięgnij po jabłka. Zrób też apetyczne ciasto, a już wkrótce na Twój stół wjedzie prawdziwy przysmak.
Racuchy z jabłkami są nie lada rarytasem. Jednak receptura na to danie od Beaty Śniechowskiej zrobiła wrażenie na internautach, którzy nie kryją zachwytu. Dzięki przepisowi racuchy z jabłkami wychodzą, że palce lizać.
Czy twój samochód ma wiecznie brudną szybę? W takim razie poznaj ten patent, a już nic nie będzie utrudniało ci widoczności. Wykorzystasz do tego… jabłko, które o dziwo okazuje się bardzo skuteczne. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Czy tak doskonałe ciasto, jak szarlotka, może smakować jeszcze lepiej? Okazuje się, że tak i wystarczy przygotować je we francuskiej wersji. Taki deser nie ma sobie równych, a w dodatku już nigdy nie zrobisz go inaczej. Dlatego poznaj przepis na szarlotkę o nieco tajemniczej nazwie, ale pysznym smaku.
Jesienią z jabłoni zbieramy ostatnie owoce. Warto w tym czasie pamiętać o zabiegu, który zaważy na przyszłorocznych plonach. Dzięki niemu czeka nas urodzaj jabłek.
Ekspresowe ciasteczka będą pysznym odkryciem dla każdego łasucha. Te ciastka z jabłkami z przepisu youtuberki Ani Zyśk robi się bez wyrabiania. Przyda się ciasto francuskie, które z jabłkami obłędnie smakuje.
Ta zapiekanka z jabłek i dobrze ugotowanego ryżu to przysmak jak za dawnych czasów. Przepis jest niezwykle prosty, a zapiekanka jest z pewnością łatwiejsza niż szarlotka. Będzie świetnym podwieczorkiem albo obiadem na słodko.
Szarlotka to ciasto numer 1 dla wielu z nas. Delikatne i pełne jabłek jest nie lada rarytasem. Teraz to ciasto zrobimy w prosty sposób. Szarlotka z przepisu babci jest nie tylko obłędnie pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu.
Jesień nie zawsze rozpieszcza nas pogodą. Jednak jest na to sposób. Wystarczy przygotować napar z liści laurowych i od niebawem poczuć się lepiej.
Jest kilka sekretów idealnego przepisu na szarlotkę. Niektórzy wciąż jednak popełniają błąd kardynalny. Chodzi o użycie składnika, który powinien już odejść w zapomnienie.
Jabłecznik z tym przepisem przygotujesz znacznie szybciej. Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób i przygotuj doskonały deser dla swoich bliskich. Takie ciasto na jesień pokochają od razu i poproszą o niejedną dokładkę.
Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.
Rzadko dziś stosowany dodatek do ciasta kruchego sprawia, że w pełni zasługuje ono na swoją nazwę. Kremowa szarlotka na takiej bazie to doskonały jesienny deser. Składnik może zaskakiwać, ale warto dodać go do uwielbianego jesiennego wypieku. Tak robiła moja babcia, a jej szarlotka smakowała obłędnie.
Konfitura to doskonały dodatek wielu dań. Zwłaszcza jeżeli jest to ta przyrządzona z jabłek i jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego, a w dodatku łączy się z wieloma daniami. Koniecznie poznaj przepis i przygotuj ją na zimę.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać.
Ten eliksir na zimę jest nie do pobicia. Bogaty w witaminy okaże się niezastąpionym produktem w walce z przeziębieniem. Przygotowanie napoju z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu okaże się nieskomplikowane, a w dodatku zajmie chwile. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.