Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców w Europie, szczególnie gdy mówimy o Europie Środkowej i Wschodniej. Zgodnie ze swoją nazwą, jabłkami nazywamy owoce jabłoni, których na świecie występuje bardzo wiele – jest to związane z kulturą uprawy tych drzew i odpowiednim ich krzyżowaniem, celem czego jest wytworzenie unikalnych gatunków jabłek, włącznie z osiągnięciem pożądanego smaku, konsystencji czy nawet koloru. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie, a na świecie zajmuje pod tym względem trzecie miejsce.
Jabłko nie bez powodu uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców na świecie – w języku angielskim ukuto nawet przysłowie „an apple a day keeps the doctor away”, a w języku polskim cieszyć się możemy prostszym porzekadłem „zdrowy jak jabłko”. Jabłka od wieków stanowią także jeden z istotnych elementów wielu kultur, będąc symbolem miłości, piękna, władzy i wiedzy – ale także grzechu i pokuszenia.
Istnieje wiele odmian jabłoni, a co za tym idzie – wiele gatunków jabłek. Wszystkie różnią się od siebie rozmiarem, kolorem, konsystencją i smakiem. Do najpopularniejszych rodzajów jabłek, obecnych tłumnie w polskich sklepach, możemy zaliczyć takie jak: antonówka, papierówka, lobo, szampion, jonatan, jonagold, reneta, ligol czy mniej popularna, polska kosztela, znana również jako Wierzbówka Zimowa.
Jabłko to owoc pełen różnorodnych witamin – witaminy A, B, K, E i przede wszystkim witaminy C. W jabłkach znajdziemy także ogrom składników mineralnych, w skład których zaliczymy przede wszystkim potas, fosfor, siarka, magnez czy żelazo. Jabłka są także doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów.
Regularne spożywanie jabłek wzmacnia odporność, poprawia trawienie i przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu. Jabłka pomagają także w utrzymaniu prawidłowej kondycji zębów i dziąseł, wspomagają odchudzanie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jabłka można jeść na wiele różnych sposobów, gdzie dominującym jest oczywiście konsumpcja jabłka surowego. Równie popularne jest przeznaczanie owoców na soki jabłkowe, kompoty, dżemy czy konfitury. Niemniej, jak udowadniają zarówno polskie, jak i światowe trendy kulinarne, jabłka z powodzeniem możemy dodawać do rozmaitych deserów, sałatek czy nawet pełnoprawnych potraw.
W przypadku ciast wymienić należy oczywiście szarlotkę, jabłecznik czy francuską tartę jabłkową. Potrawy z jabłek natomiast najczęściej będą nam się kojarzyć z takimi pozycjami w menu jak pieczona kaczka z jabłkami, gulasz z dziczyzny z jabłkami, schab pieczony z jabłkami, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami i boczkiem czy kurczak w sosie jabłkowym.
Pokaż więcej
Kotlety mielone to kwintesencja tradycji. Jednak kilka niestandardowych dodatków może totalnie zmienić ich oblicze. Pomysł na jeden z nich prezentujemy w tym przepisie.
Wymyślić tak prosty, a przy tym smakowity przepis na szarlotkę, to sztuka. Nie sztuką jest za to przygotować go samemu. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i ułożyć na cieście jabłka.
Ta szalotka to trzy warstwy pyszności. Przygotowanie jej może wydawać się żmudne, ale tak naprawdę robi się ją o wiele szybciej, niż na to wygląda. Efekt jest zaś jak prosto z cukierni.
Oto szybki przepis na placek z jabłkami. Ciasto jest łatwe, tanie i zawsze się udaje. Nawet mimo tego, że do upieczenia nie wymaga piekarnika.
Oto ekspresowy przepis na deser z jabłkami. Jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, piecze się szybko, a w smaku jest bliski o wiele bardziej czasochłonnej szarlotce. Wszystko to zasługa ciasta francuskiego.
Oto prosty przepis na jabłka zapiekane w cieście francuskim. Niby nic wielkiego, ale po odpowiednim wzbogaceniu owocowego farszu smak staje się głęboki i ciekawy. Całe danie zaś prezentuje się niesamowicie apetycznie.
To niecodzienne, ale niezwykle proste w przygotowaniu ciasto. Od zwykłego placka z jabłkami różni je tylko kruchy spód i ewentualnie dodatek orzechów. Jest przy tym bardzo smaczne i niedrogie w przygotowaniu.
Deser z ciasta francuskiego zawsze wychodzi i jest pyszny. Teraz będzie też niezwykle efektowny dzięki temu przepisowi. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego to kulinarne dzieło sztuki. Piękne i apetyczne będą idealne na deser.
Wiedzieliście, że ciasto francuskie i jabłko to świetne połączenie? Z tych dwóch składników można przygotować naprawdę smaczny deser. A przecież każdy lubi od czasu do czasu przekąsić sobie coś słodkiego. Dlatego ten przepis, to idealny dowód na to, że w kilka minut można przyrządzić coś przepysznego. Sprawdźcie jak.
Domowe słodkie wypieki to coś, co lubimy najbardziej. Oto prosty przepis na bułeczki z jabłkami. Dzięki nietypowemu ciastu są lekkie w strukturze i kremowe w smaku.
Sernik to zdecydowanie smakołyk, który lubi większość z nas. Istnieje wiele wersji tego ciasta. Może on być z rodzynkami lub bez. Na pewno znajdą się sympatycy jednego i drugiego. A co powiecie na zupełnie inny sernik, który najprawdopodobniej nie znaliście? Takiej wersji nie spotyka się dość często na polskich stołach. Ze względu na pewien składnik, całe ciasto pozwala odblokować zupełnie nowe smaki. Koniecznie sprawdź, o jakim mowa.
Pomidory często tracą smak i stają się wodniste. Jednak wystarczy zastosować pewien patent, by temu zapobiec i przyspieszyć dojrzewanie tych warzyw. Zajrzyj do kuchni i sięgnij po te owoce. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Dość już rozgotwanych, miękkich buraczków. Ten przepis na sałatkę wykorzystuje surowe. Dodaje jednak do nich niezwykłe składniki, które genialnie podbijają smak kompozycji z jabłkiem.
Zwykle wśród wigilijnych potraw pojawia się kompot z suszu. Tym razem będzie inaczej. Wszystko dzięki pewnemu znakomitemu przepisowi. Kompot z lubianych owoców wyróżnia się korzenną nutką i najlepiej smakuje w święta.
Taka przekąska z ciasta francuskiego i jabłek zachwyci z pewnością wszystkich domowników i gości. Będą się gubić w domysłach, ile maestrii i czasu było potrzebne na przygotowanie jej. Tymczasem odpowiedź brzmi: niemal zero.
Szarlotka i jabłecznik są ciastami, za którymi przepada wielu z nas. Jednak deser z ciasta francuskiego z jabłkami jest jeszcze lepszy. Zrób go w prosty sposób, a szybko zniknie ze stołu.
Nie masz pomysłu na deser? Poznaj sposób na nieskomplikowany sposób na przysmak z jabłek i ciasta francuskiego. Jego smak zachwyci każdego, a ty przygotujesz go łatwo i szybko. Deser prezentuje się tak, że nada się nawet na świąteczny stół.
Ten prosty makowiec bez spodu zawiera nieoczekiwany dodatek – jabłka. Dzięki temu uzyskujemy niezwykłe ciasto, coś w rodzaju makowej szarlotki, czy raczej – szarlotkopodobnego makowca.
Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu.
Nie masz pomysłu, jaką surówkę podać na obiad? Poznaj przepis i przygotuj ją sama. Surówka z kapusty pekińskiej w połączeniu z nietypowym owocem nie ma sobie równych. Pasuje do wielu dań i co najważniejsze – smakuje każdemu. Od teraz będzie to twój ulubiony dodatek obiadowy.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego ciasto z jabłkami. Sposób jest łatwy, a przygotowanie trwa tylko chwilę. Kiedy rodzina spróbuje ten przysmak, aż zapieje z zachwytu i poprosi o dokładkę.
Od lat popularnością cieszy się surówka z marchewki i jabłka. Jednak teraz warto połączyć jabłko z pewnym warzywem, które kupisz w każdym warzywniaku. Surówkę lepszą niż w restauracji zrobisz szybko w swojej kuchni.
Niewiele jest lepszych rzeczy na świecie, niż domowa szarlotka. Z poniższym przepisem od Ani Zyśk niewiele jest też prostszych. 3 szklanki i owoce wystarczą, by przygotować wyborny wypiek. Nie ma możliwości, że to ciasto się nie uda.
Przepis na to ciasto z jabłkami przyda się w każdej kuchni. Raz-dwa upieczesz smakołyk, który zachwyci delikatnością i rozpłynie się w ustach. Dlatego poznaj recepturę na błyskawiczne ciasto z jabłkami.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na szarlotkę, czy też jabłecznik. Jak by go jednak nie nazwać, jest to świetne ciasto, które kucharz dekoruje chrupką polewą z orzechów. Tak przygotowane będzie pełne w smaku i nieprzytomnie aromatyczne.
Lubisz szarlotkę? Teraz upiecz ją z połówkami jabłek. Ciasto zyska też wyjątkowy smak dzięki pewnemu lubianemu produktowi. Szarlotka z serkiem homogenizowanym nie ma sobie równych. Podaj ją na jesienny deser.
Z przechowywaniem produktów żywnościowych jest jak z życiem w ogóle – ważne jest towarzystwo. Odpowiednio dobrana parka dla naszych pomidorów może sprawić, że będą smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce.
Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.