Wypróbowałam przepis z PRL-u na ciasto ze śliwkami. Wyszło lepsze niż z cukierni
Jeśli lubisz smak wypieków jak za dawnych lat, skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu upieczesz ciasto ze śliwkami. Wychodzi za każdym razem i nigdy nie ma w nim zakalca, za to jest mnóstwo smaku.
Ciasto ze śliwkami z PRL-u
Lubię wracać do dawnych przepisów i jednocześnie uwielbiam desery. Dlatego znalazłam recepturę na ciasto ze śliwkami z PRL-u. Jest ona wyjątkowa, bo wykorzystuje się w niej kisiel. Ten produkt w połączeniu z olejem dodaje smaku i barwy ciastu ze śliwkami. Kiedyś był to hit cukiernictwa w PRL-u.
Warto też użyć czerwonego kisielu (truskawkowego, malinowego), by podkręcić kolor ciasta ze śliwkami. Pyszny wypiek nie jest pracochłonny i zrobisz go w niedługim czasie. Istotne jest tu, że kisielu przed dodaniem do ciasta nie trzeba gotować. Wsypuję tylko sam proszek i już wkrótce cieszę się wyjątkowym smakiem ciasta ze śliwkami. Poniżej znajdziesz przepis na ten wypiek.
Kupił za 75 zł schabowego w Centrum Olimpijskim. Po spróbowaniu od razu to poczułJak upiec ciasto ze śliwkami?
Składniki:
- 450 g ulubionych śliwek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 opakowanie kisielu truskawkowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta zacznij od umycia, osuszenia i pozbycia się pestek ze śliwek. Owoce pokrój na pół i odstaw. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij z dodatkiem białego cukru i waniliowego na sztywno. Do gęstej piany dodawaj partiami żółtka i ubijaj.
Na koniec wlej olej i mleko. Teraz do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj krótko i wsyp kisiel. Składniki wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut.
Ciasto ze śliwkami pyszne jak dawniej
Ciasto ze śliwkami po upieczeniu zostaw do ostygnięcia. Potem posyp cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. Wychodzi pysznie, nigdy nie ma zakalca i kusi pięknym kolorem. Smakuje, że palce lizać i aż prosi się o dokładkę.
Dlatego warto sięgnąć po ten przepis. Gwarantuje wyśmienity wypiek na deser po obiedzie. Smak ja za dawnych lat zagości na twoim stole. Pisaliśmy o tym, jak użyć kopru włoskiego, by przyspieszył metabolizm. Przestrzegaliśmy przed dodaniem pewnego składnika, który bezpowrotnie psuje smak mielonych.
Źródło: przyslijprzepis.pl