Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak
Wikipedia/Jarosław Roland Kruk, licencja: CC-BY-SA-3.0, canva/Iuliia Nedrygailova's Images

Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak

20 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlet devolay to pomysł na prosty, ale i wykwintny obiad dla całej rodziny. Roladka drobiowa w pysznym dodatkiem sprawdzi się równie doskonale podczas świat i większych uroczystości. Poznaj przepis Karola Okrasy na tradycyjny kotlet devolay.

Devolay to niezwykły rodzaj kotletów. Przygotowywane są jak roladki wołowe, jednak są z mięsa drobiowego, mają złocistą panierkę i są niezwykle soczyste. Devolay w środku ma masło, które podczas smażenia świetnie nawilża mięso od środka.

Sekretem doskonałych kotletów jest masło czosnkowe. Po przekrojeniu roladki w złocistej panierce masło wylewa się na zewnątrz, a dodatek aromatycznego czosnku i natki pietruszki sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze.

Jeśli zostało nam masło czosnkowe po przygotowaniu roladek, wykorzystajmy je do posmarowania świeżego pieczywa, zrobienia grzanek lub bagietki zapieczonej z pomidorami i mozzarellą, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a potrawy nabiorą świetnego aromatu.

Karol Okrasa kotlety devolay smaży na smalcu wieprzowym, dzięki czemu danie nabiera rewelacyjnego smaku i charakteru. Dodatkowym plusem smalcu jest jego wysoka temperatura dymienia, a więc roladki nie przypalą się podczas smażenia.

Przepis Karola Okrasy na kotlet devolay

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 piersi z kurczaka

  • 2 jajka

  • bułka tarta i mąka do panierowania

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Składniki na masło czosnkowe:

  • 140 g miękkiego masła

  • 3 ząbki

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta soli

Jak zrobić kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy?

Na początku zrób masło czosnkowe: miękkie masło dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą pietruszką i szczyptą soli. Z masy uformuj wałek, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 20 minut.

Mięso umyj, oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta połóż solidny kawałek przygotowanego wcześniej masła i zawiń w roladkę.

Devolay obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na smalcu na złoty kolor. Kotlety devolay smakują doskonale z ziemniakami pieczonymi , gotowanymi i lekką surówką lub warzywami gotowanymi na parze.

Masło czosnkowe do kotletów devolay
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy