Złap za dynię i wrzuć do gara. Ta tradycyjna domowa zupa bije rekordy

Zupa to danie, które w Polsce jest niesamowicie powszechne. Większość tego typu potraw jest łatwa do zrobienia, a do tego każda jest gwarancją dobrego smaku. Szczególnie zupa dyniowa, na którą przepis chcemy Wam zaproponować. Koniecznie wypróbujcie go w domu.
Dlaczego Polacy uwielbiają zupy?
Wielu obywateli naszego kraju nie wyobraża sobie obiadu bez rosołu, zupy pomidorowej czy ogórkowej. Są to bowiem tradycyjne polskie potrawy, które w wielu domach muszą się pojawić na stole przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego zupy są u nas tak bardzo pożądane?
Przede wszystkim ze względu na łatwość ich przygotowania. Nie jest to nic skomplikowanego. Do tego wiele zup jest tanich, co jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzenia.
Rosół np. ma również właściwości lecznicze. Świetnie sprawdzi się na zimne wieczory, ponieważ posiada umiejętność rozgrzania organizmu.

Istnieje naprawdę wiele zup. Od tych tradycyjnych po nowatorskie i kremy. Co jednak powiecie na smakowitą zupę z dyni, którą łatwo przygotować? Musicie wypróbować ten przepis.
Wrzucam w kefir i patrzę, jak waga leci w dół. Jelita to kochająPrzepyszna zupa dyniowa
Zupa dyniowa to danie, które z pewnością zaskoczycie swoich najbliższych podczas rodzinnego obiadu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 dynia o wadze około 1,5 kg
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- około 2 litry wywaru mięsnego
- 100 ml śmietanki kremówki
- sok z połowy cytryny
- pół kostki masła
- 1 łyżka oleju
- kurkuma
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- chilli
Jak przygotować pyszną zupę dyniową?
Zupa z dyni to rarytas, a my przedstawiamy Wam tradycyjny, domowy przepis na to cudo.
W pierwszej kolejności obieramy i kroimy cebule w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy w dużym garnku masło oraz olej, po czym wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
Następnie sięgamy po 4 cm kawałek imbiru, obieramy go i siekamy. Podobnie robimy z czosnkiem. Składniki wrzucamy do garnka.
Przechodzimy do naszego głównego produktu. Bierzemy dynię, pozbywamy się skórki i kroimy w kostkę.

Wrzucamy ją partiami do garnka, w którym smażą się nasze składniki. Trzymamy całość na ogniu przez kilka minut, jednocześnie mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy również kurkumę i wszystko ponownie mieszamy.
W kolejnym kroku wlewamy wywar mięsny, może być on przygotowany na porcji rosołowej z kaczki. Ewentualnie możemy zastosować również bulion warzywny. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną oraz małą ilością chilli. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, lub do momentu, aż dynia zmięknie.
Po tym czasie blendujemy dokładnie zupę na gładki krem. Dodajemy również sok z połowy cytryny i oraz 100 ml śmietanki kremówki.
Tak przygotowaną zupę krem z dyni możemy podać z grzankami lub z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź przepis na pyszne naleśniki bez dodatku mąki. Zobacz, jak zrobić smakowite ciasto wełniane.






































