Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Dziś zapraszamy na schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem ich smaku są trzy pyszne składniki — powidła, goździki i cynamon. Dzięki nim mięso zyskuje zupełnie inny wymiar i pyszny sos. Tak przygotowane kotlety podaj z ryżem lub kluskami.
Na hasło kotlety schabowe większość z was myśli z pewnością o chrupiącej panierce. My jednak przygotujemy schabowe zupełnie inaczej. Nie będziemy ich obtaczać w jajku i tartej bułce i udusimy je z niezwykle aromatycznymi dodatkami. Zrobi się z nich pyszny sosik, którym warto polać mięso.
Przepis na kotlety schabowe w orientalnym sosie
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
4 łyżki powideł śliwkowych
ok. 1,5 szklanki bulionu lub rosołu
3-4 goździki
pół łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz
Przygotowanie duszonych kotletów schabowych
Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij kuchennym młotkiem. Każdy oprósz mąką i obsmaż na patelni z olejem.
Powidła włóż do rondla. Wymieszaj je z zimnym bulionem i pozostałą mąką. Dodaj goździki i cynamon, wymieszaj, zagotuj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do gorącego sosu włóż obsmażone plastry mięsa. Całość duś na niedużym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw go.
Wskazówka:
Plastrów mięsa możesz też nie rozbijać. Będą nieco mniej kruche, za to bardziej soczyste.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe bez panierki, a także na schabowe pieczone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: zpierwszegotloczenia