Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza kapusta na bigos. Sezon na nią już trwa
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 04.04.2025 19:01

To najlepsza kapusta na bigos. Sezon na nią już trwa

Pyszne danie zrobione z kapusty
Fot. Shutterstock/vivooo

Bigos to unikatowe, tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną sympatią i renomą wśród obywateli naszego kraju. Jest niesamowicie aromatyczny, a przede wszystkim smaczny. Z powodzeniem odnajduje się na świątecznych stołach. A więc przedstawiamy Wam przepis na tą wspaniałą potrawę, przygotowaną z młodej kapusty. 

Młoda kapusta idealnym składnikiem na bigos

Z czym nam się kojarzy młoda kapusta? Oczywiście z wiosną, czyli porą roku, która nam teraz towarzyszy. Jest to zatem doskonała okazja, aby sięgnąć po ten pyszny produkt i przygotować z niego niesamowitą potrawę. W jakich daniach można wyróżnić młodą kapustę?

Młoda kapusta podczas krojenia
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Między innymi możemy z niej przyrządzić tradycyjny kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, który świetnie się sprawdzi na niedzielny obiad. Ponadto jest również możliwość przygotowania kapusty zasmażanej z boczkiem. W grę wchodzą też przepyszne łazanki. 

Tym razem skupimy się na czymś innym, a konkretnie na bigosie. Jak go przygotować, aby wyszedł świetny w smaku? Koniecznie sprawdźcie ten przepis. 

Weź liście laurowe i włóż je do pojemnika z solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to świetna opcja na obiad lub świąteczny posiłek. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 400 g boczku wędzonego
  • 3-4 sztuki kiełbasy zwyczajnej
  • 3 cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • majeranek
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól 
  • pieprz 
  • płatki papryki

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować bigos z młodej kapusty?

Bigos to świetne danie, a będzie jeszcze lepsze jeśli przygotujemy go z młodej kapusty. 

W pierwszej kolejności podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się większość tłuszczu, to wrzucamy drobno posiekaną cebulę

Boczek smażony na patelni
Fot. Shutterstock/Jan_Mach

W międzyczasie szatkujemy kapustę, wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy już się ładnie przesmaży, to dorzucamy drobno posiekaną paprykę. Z garnka z kapustą pozbywamy się większej części płynu i odstawiamy, ponieważ przyda się na później. Następnie wrzucamy podsmażony boczek oraz kiełbasę. 

W kolejnym kroku w rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Dokładnie łączymy składniki, po czym przekładamy je do odlanego wcześniej bulionu i starannie w nim rozprowadzamy, po czym wlewamy całość do garnka z bigosem, cały czas mieszając. Dorzucamy również jeszcze drobno posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a także płatkami papryki. 

Tak przygotowany bigos z młodej kapusty z pewnością zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu.

Sprawdź przepis na pyszną zupę dyniową. Zobacz, jak zrobić smakowitą surówkę z kapusty pekińskiej.  

Bigos.jpg
Fot. Shutterstock/robert6666