To najlepsza kapusta na bigos. Sezon na nią już trwa

Bigos to unikatowe, tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną sympatią i renomą wśród obywateli naszego kraju. Jest niesamowicie aromatyczny, a przede wszystkim smaczny. Z powodzeniem odnajduje się na świątecznych stołach. A więc przedstawiamy Wam przepis na tą wspaniałą potrawę, przygotowaną z młodej kapusty.
Młoda kapusta idealnym składnikiem na bigos
Z czym nam się kojarzy młoda kapusta? Oczywiście z wiosną, czyli porą roku, która nam teraz towarzyszy. Jest to zatem doskonała okazja, aby sięgnąć po ten pyszny produkt i przygotować z niego niesamowitą potrawę. W jakich daniach można wyróżnić młodą kapustę?

Między innymi możemy z niej przyrządzić tradycyjny kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, który świetnie się sprawdzi na niedzielny obiad. Ponadto jest również możliwość przygotowania kapusty zasmażanej z boczkiem. W grę wchodzą też przepyszne łazanki.
Tym razem skupimy się na czymś innym, a konkretnie na bigosie. Jak go przygotować, aby wyszedł świetny w smaku? Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Weź liście laurowe i włóż je do pojemnika z solą. Ten patent wymyślił jakiś geniuszBigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty to świetna opcja na obiad lub świąteczny posiłek. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 400 g boczku wędzonego
- 3-4 sztuki kiełbasy zwyczajnej
- 3 cebule
- strąk czerwonej papryki
- majeranek
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- płatki papryki
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować bigos z młodej kapusty?
Bigos to świetne danie, a będzie jeszcze lepsze jeśli przygotujemy go z młodej kapusty.
W pierwszej kolejności podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się większość tłuszczu, to wrzucamy drobno posiekaną cebulę.

W międzyczasie szatkujemy kapustę, wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy już się ładnie przesmaży, to dorzucamy drobno posiekaną paprykę. Z garnka z kapustą pozbywamy się większej części płynu i odstawiamy, ponieważ przyda się na później. Następnie wrzucamy podsmażony boczek oraz kiełbasę.
W kolejnym kroku w rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Dokładnie łączymy składniki, po czym przekładamy je do odlanego wcześniej bulionu i starannie w nim rozprowadzamy, po czym wlewamy całość do garnka z bigosem, cały czas mieszając. Dorzucamy również jeszcze drobno posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a także płatkami papryki.
Tak przygotowany bigos z młodej kapusty z pewnością zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu.
Sprawdź przepis na pyszną zupę dyniową. Zobacz, jak zrobić smakowitą surówkę z kapusty pekińskiej.






































