Smakosze.pl
Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie

canva/kivoart

Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na kotlet z piersi kurczaka inaczej? Przygotuj tradycyjny kotlet dewolaj z masłem i pietruszką. Kotlet ma doskonale chrupiącą panierkę, a masło z pietruszką wylewają się podczas krojenia, sprawiając, że mięso smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle wilgotne i doskonale doprawione. Poznaj szybki przepis na kotlet dewolaj.

Kotlety dewolaj to kotlety podawane głównie na weselach i dużych uroczystościach. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu na zwykły, rodzinny obiad. Dewolaj jest niezwykle delikatny, a chrupiąca złocista skórka i wylewające się ze środka masełko z pietruszką sprawią, że wszyscy będą prosili o dokładkę.

Kotlet dewolaj obwiązuję dodatkowo nitką przed obtoczeniem w panierce, aby mieć pewność, że kotlet nie rozleci się podczas smażenia. Nitkę zdejmuję zaraz po usmażeniu. Kotlety smażę na głębokim oleju, aby dobrze się zarumieniły i nie przypiekły, ale odsączam je później na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Devolay zawsze podaję z pieczonymi frytkami i surówką z białej kapusty. Palce lizać.

Przepis na kotlet dewolaj - wyjdzie idealnie

Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 120 g masła

  • 2 jajka

  • bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet dewolaj?

Piersi z kurczaka umyj, przekrój wzdłuż i ubij na cienkie kotlety, następnie z każdej strony oprósz solą i pieprzem. Masło pokrój na 4 równe kawałki, posiekaj pietruszkę.

Przygotuj panierkę: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, w trzecim dokładnie rozbij jajka.

Na każdy kawałek kotleta połóż kostkę masła, posiekaną pietruszkę i dokładnie zawiń, aby powstał dewolaj. Możesz owinąć również mięso nitką, aby dodatkowo je zabezpieczyć.

Dewolaja obtocz kolejno w mące, jajku, bułce i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju przez około 10 minut na wolnym ogniu.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

wypieki z ciasta francuskiego

Przepisy

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Czytaj więcej >
ciasto Bounty

Przepisy

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Czytaj więcej >
syrop z imbiru i kurkumy

Przepisy

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Czytaj więcej >
rosół orientalny

Przepisy

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Czytaj więcej >
barszczyk czerwony

Przepisy

Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >