Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie
Szukasz pomysłu na kotlet z piersi kurczaka inaczej? Przygotuj tradycyjny kotlet dewolaj z masłem i pietruszką. Kotlet ma doskonale chrupiącą panierkę, a masło z pietruszką wylewają się podczas krojenia, sprawiając, że mięso smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle wilgotne i doskonale doprawione. Poznaj szybki przepis na kotlet dewolaj.
Kotlety dewolaj to kotlety podawane głównie na weselach i dużych uroczystościach. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu na zwykły, rodzinny obiad. Dewolaj jest niezwykle delikatny, a chrupiąca złocista skórka i wylewające się ze środka masełko z pietruszką sprawią, że wszyscy będą prosili o dokładkę.
Kotlet dewolaj obwiązuję dodatkowo nitką przed obtoczeniem w panierce, aby mieć pewność, że kotlet nie rozleci się podczas smażenia. Nitkę zdejmuję zaraz po usmażeniu. Kotlety smażę na głębokim oleju, aby dobrze się zarumieniły i nie przypiekły, ale odsączam je później na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Devolay zawsze podaję z pieczonymi frytkami i surówką z białej kapusty. Palce lizać.
Przepis na kotlet dewolaj - wyjdzie idealnie
Składniki na 4 porcje:
podwójna pierś z kurczaka
120 g masła
2 jajka
bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia
sól, pieprz,
natka pietruszki
olej do smażenia
Jak przygotować kotlet dewolaj?
Piersi z kurczaka umyj, przekrój wzdłuż i ubij na cienkie kotlety, następnie z każdej strony oprósz solą i pieprzem. Masło pokrój na 4 równe kawałki, posiekaj pietruszkę.
Przygotuj panierkę: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, w trzecim dokładnie rozbij jajka.
Na każdy kawałek kotleta połóż kostkę masła, posiekaną pietruszkę i dokładnie zawiń, aby powstał dewolaj. Możesz owinąć również mięso nitką, aby dodatkowo je zabezpieczyć.
Dewolaja obtocz kolejno w mące, jajku, bułce i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Smacznego.