Pieczone frytki
Pieczone frytki z ziemniaków
Pieczone frytki z ziemniaków smakują równie dobrze jak smażone, a przy tym nie sprawiają tyle kłopotu. Przede wszystkim po ich przygotowaniu nie czuć w domu charakterystycznego zapachu smażonego oleju, który do najprzyjemniejszych nie należy. Poza tym nie narażamy się na poparzenie, które bardzo często się zdarza, kiedy staramy się wyłowić z garnka smażące się w nim produkty. Kolejną zaletą jest ich o wiele niższa kaloryczność i fakt, że nie spożywamy niezdrowego tłuszczu, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie (w trakcie smażenia nawet zdrowe oleje roślinne przekształcają się w niezdrowe dla nas związki).
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek
Oregano, papryka, sól, pieprz lub mieszanka ziół prowansalskich.
Obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy na słupki. Słupki mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia jest kwestią indywidualną i często zależy od samego piekarnika. Zwykle jest to około 20-30 minut, ale trzeba samodzielnie czuwać nad frytkami, żeby się nie spiekły.
Pieczone frytki z batatów
Zaletą batatów jest to, że mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, nie podnoszą więc tak bardzo poziomu glukozy we krwi. Ta informacja jest ważna nie tylko dla diabetyków, ale i dla osób z insulinoopornością, czy hipoglikemią, gdyż wahania cukru mogą niekorzystnie wpływać u nich na samopoczucie oraz stan zdrowia. Jednak niski indeks glikemiczny, czyli IG=46 dotyczy tylko gotowanych batatów. Pieczone mają już IG=80, a to zbliża je do zwykłych ziemniaków, które mają IG=90. Jeśli więc zamierzamy dzięki frytkom z pieczonych batatów obniżyć indeks glikemiczny, nie tędy droga. Choć jeśli spożyjemy je z dodatkiem oleju np. polejemy je oliwą z oliwek i zjemy do nich danie bogate w błonnik np. sałatkę warzywną z pestkami dyni i słonecznika. Dzięki takiemu zabiegowi (dodatku tłuszczu, jak również błonnika) spowolnimy skoki cukru i wpłyniemy korzystnie na gospodarkę insulinową w naszym organizmie.
Jakie jeszcze korzyści może nam przynieść jedzenie frytek z batatów? Przede wszystkim dostarczają nam więcej beta karotenu (prowitaminy A) niż zwykłe ziemniaki. Wpływa to korzystnie na nasz wzrok i skórę. Aby jednak witamina A mogła się w naszym organizmie wchłonąć, niezbędny jest dodatek tłuszczu. Tu kłania się dodatek oleju lub pestek. Musimy je podać łącznie z frytkami. Bataty posiadają o połowę mniej potasu niż zwykłe ziemniaki, za to wyróżniają się zawartością witamin z grupy B, które korzystnie wpływają np. na układ nerwowy.
Składniki:
2 średniej wielkości bataty
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
Czosnek granulowany
Słodka papryka.
Wykonanie:
Obierz bataty ze skórki i pokrój je w cienkie słupki. Wrzuć do miski i obtocz je w oliwie z oliwek. Posyp przyprawami, wymieszaj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia to około 25 minut.
Pieczone frytki z warzyw
Nie tylko ziemniaki, czy ich odmiany, nadają się do zrobienia frytek. Także inne warzywa skrojone w słupki są wdzięcznym materiałem do chrupania podczas filmowego seansu. Jakie warzywa nadają się najlepiej do tej roli? Przede wszystkim: marchewka, pietruszka, seler, buraki, czy cukinia.
Co można zyskać, dzięki jedzeniu frytek z warzyw? Przede wszystkim obniżyć kaloryczność posiłku. 100 g ziemniaków to około 70 kcal, a 100 g marchewki – 45 kcal. Z kolei pietruszka ma 49 kcal, a cukinia około 20 kcal. Jeśli zjemy frytki warzywne, możemy zmniejszyć ilość kalorii nawet o połowę. Wszystko oczywiście zależy też od dodatków. Jeśli zjemy je z ciężkim sosem majonezowym, trudno liczyć na to, że posiłek będzie naprawdę fit. Jeśli jednak zjemy je z lekkim sosem tzatziki na bazie jogurtu czy sosem pomidorowym, wtedy możemy mieć naprawdę dietetyczny posiłek.
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 batat
1 burak
2 łyżki oliwy z oliwek
Wybrane przyprawy: może to być oregano, papryka słodka, pieprz, sól lub ulubiona mieszanka przypraw.
undefined
Wykonanie:
Warzywa kroimy na słupki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, potem przewracamy za pomocą łopatki na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.