Kotlety mielone bez namaczanej bułki. Wyjdą soczyste i miękkie dzięki innemu dodatkowi
Kotlety mielone są popularną potrawą na naszych stołach. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. My jednak polecamy mielone z dodatkiem kaszy manny. Wychodzą delikatne w smaku, zachwycają też soczystością i miękkością. Naprawdę warto spróbować tej wersji.
Tradycyjne mielone przygotowujemy z mięsa wieprzowego, kajzerki i kilku prostych dodatków. Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy i dopiero dodajemy do masy na kotlety. Mielone z kaszą manną są o wiele smaczniejsze, a zrobimy je szybciej.
Kotlety mielone możemy podać z ziemniakami, puree z ziemniaków, kalafiorem gotowanym, mizerią, burakami, fasolką, czy ogórkiem kiszonym. Wszystkie dodatki smakują rewelacyjnie w towarzystwie soczystego, wysmażonego mięsa.
Kotlety mielone przygotowuję z kawałka łopatki wieprzowej. Mięso mielę samodzielnie w maszynce, następnie wyrabiam z odrobiną zimnej wody, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Ręczne wyrabianie mięsa znacznie je spulchnia, co przekłada się na smak potrawy.
Soczyste kotlety mielone z kaszą manną
Składniki:
-
500 g łopatki wieprzowej
-
większa cebula
-
jajko
-
2 łyżki kaszy manny
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
pół łyżeczki soli, pieprz
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Kotlety mielone bez namaczanej bułki. Zrobisz je o wiele szybciej
Łopatkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski, wlej 4 łyżki wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Dodaj startą na tarce cebulę, wsyp kaszę mannę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i wymieszaj.
Do masy wbij jajko, ponownie wyrób i uformuj kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym po ok. 7 minut z każdej strony. Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami.
Pomysł na równie smaczne danie? Przygotuj kotlety ketchupowo- musztardowe z piekarnika , smakują rewelacyjnie. Kotlety mielone po grecku z dodatkiem sera feta błyskawicznie znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane
-
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: doradcasmaku