Kotlety mielone po grecku ze składnikiem niespodzianką. Obiad dla całej rodziny
Kotlety mielone po grecku to pomysłowa odsłona dobrze znanego tradycyjnego mielonego. Dodatek sera feta dodaje im nieco śródziemnomorskiego charakteru i podkręca smak. Przygotowanie kotletów mielonych po grecku nie różni się znacząco od swojskiego odpowiednika. To prosty i skuteczny sposób na pozytywne zaskoczenie wszystkich domowników.
Kotlety mielone po grecku możesz wykonać z dowolnego gatunku mięsa. Wybierz tradycyjną wieprzowinę, wyrazistą wołowinę lub lekkie mięso mielone z indyka. Niezależnie od wyboru, kotlety mielone po grecku są chrupiące z zewnątrz oraz niezwykle soczyste w środku.
Kotlety mielone po grecku to prosty i pyszny przepis
1/2 kg mięsa mielonego (wybierz to, które lubisz najbardziej)
1 czerstwa kajzerka
1/2 szklanki mleka
1 jajko
ok. 250 g sera feta
1 cebula
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
olej do smażenia
Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone
Kajzerkę włóż do miseczki, zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia. Kiedy bułka dobrze nasiąknie, odciśnij z niej nadmiar płynu. Odstaw na bok.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Mięso na kotlety mielone wymieszaj z cebulą, solą, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodaj jajko i odciśniętą kajzerkę i ponownie wymieszaj. Ser feta pokrój w kostkę.
Masę na kotlety mielone podziel na porcje. Każdą uformuj w kulkę a następnie spłaszcz. Na środku ułóż porcję sera feta i zamknij kotleta. Powtarzaj z każdą porcją. Postaraj się, aby kotlety mielone były podobnej wielkości, dzięki czemu będą się równomiernie smażyć.
Tak przygotowane kotlety mielone smaż z każdej strony przez ok, 3-4 minuty na rozgrzanym tłuszczu. Te które zdejmiesz z patelni przekładaj do garnka i trzymaj pod przykryciem. Dzięki temu kotlety mielone pozostaną dłużej ciepłe a dodatkowo zachowają wilgoć i będą bardziej delikatne.
Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Będą wyśmienicie smakować z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Wypróbuj koniecznie kolejny przepis na mielone z niebanalnym dodatkiem. Danie to możesz przygotować również w piekarniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak
Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika