Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone po grecku ze składnikiem niespodzianką. Obiad dla całej rodziny
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 06.09.2022 18:56

Kotlety mielone po grecku ze składnikiem niespodzianką. Obiad dla całej rodziny

Smaczne kotlety mielone z kalafiora
Canva / donartruss

Kotlety mielone po grecku to pomysłowa odsłona dobrze znanego tradycyjnego mielonego. Dodatek sera feta dodaje im nieco śródziemnomorskiego charakteru i podkręca smak. Przygotowanie kotletów mielonych po grecku nie różni się znacząco od swojskiego odpowiednika. To prosty i skuteczny sposób na pozytywne zaskoczenie wszystkich domowników.

Kotlety mielone po grecku możesz wykonać z dowolnego gatunku mięsa. Wybierz tradycyjną wieprzowinę, wyrazistą wołowinę lub lekkie mięso mielone z indyka. Niezależnie od wyboru, kotlety mielone po grecku są chrupiące z zewnątrz oraz niezwykle soczyste w środku.

Kotlety mielone po grecku to prosty i pyszny przepis

  • 1/2 kg mięsa mielonego (wybierz to, które lubisz najbardziej)

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • ok. 250 g sera feta

  • 1 cebula

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżeczka soli

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone

Kajzerkę włóż do miseczki, zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia. Kiedy bułka dobrze nasiąknie, odciśnij z niej nadmiar płynu. Odstaw na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Mięso na kotlety mielone wymieszaj z cebulą, solą, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodaj jajko i odciśniętą kajzerkę i ponownie wymieszaj. Ser feta pokrój w kostkę.

Masę na kotlety mielone podziel na porcje. Każdą uformuj w kulkę a następnie spłaszcz. Na środku ułóż porcję sera feta i zamknij kotleta. Powtarzaj z każdą porcją. Postaraj się, aby kotlety mielone były podobnej wielkości, dzięki czemu będą się równomiernie smażyć.

Tak przygotowane kotlety mielone smaż z każdej strony przez ok, 3-4 minuty na rozgrzanym tłuszczu. Te które zdejmiesz z patelni przekładaj do garnka i trzymaj pod przykryciem. Dzięki temu kotlety mielone pozostaną dłużej ciepłe a dodatkowo zachowają wilgoć i będą bardziej delikatne.

Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Będą wyśmienicie smakować z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Wypróbuj koniecznie kolejny przepis na mielone z niebanalnym dodatkiem. Danie to możesz przygotować również w piekarniku.

Canva / Milan Markovic
Canva / Milan Markovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: