Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Sekretem są 4 łyżki nietypowego dodatku
Canva / decoplus.inc

Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Sekretem są 4 łyżki nietypowego dodatku

31 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Soczyste kotlety mielone są wyjątkowo smakowitą propozycją obiadową, nie zawsze jednak finalny efekt wychodzi zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Aby przygotować wybitne kotlety mielone, dodaj do mięsa odrobinę ugotowanej kaszy. Zobaczysz, jak ten niepozorny dodatek zmieni oblicze kotletów mielonych.

Do przygotowania pysznych kotletów mielonych możesz wybrać dowolny rodzaj kaszy. Pamiętaj, że aby dodać ją do mięsa, musi zostać wcześniej ugotowana. Wyjątkiem jest kasza manna, która posiadaj zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu możesz dołożyć ją do kotletów mielonych w surowej postaci.

Przepis na kotlety mielone jak za dawnych lat

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • pieprz i sól do smaku

  • mąka do panierowania kotletów

  • 1 łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak usmażyć doskonałe kotlety mielone?

Przygotuj warzywa do kotletów mielonych. W tym celu cebulę drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę . Wymieszaj całość z mielonym mięsem.

Do mięsnej masy na kotlety mielone dodaj kaszę gryczaną, przyprawy oraz rozmącone ze śmietaną jajko . Wymieszaj wszystkie składniki do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy . Mięso powinno się wyrabiać przez ok. 2-3 minuty , dzięki czemu będzie dobrze napowietrzone.

Z mięsnej mieszanki formuj niewielkie kotlety mielone i panieruj je w mące . Smaż mięso na średniej mocy palnika na dobrze rozgrzanym oleju . Kotlety powinny ładnie zarumienić się z obu stron. Kiedy kotlety będą już usmażone, dołóż na patelnię łyżkę masła i duś mięso pod przekryciem jeszcze przez ok. 15 minut . Koniecznie sprawdź ten rewelacyjny przepis na mielone w greckim stylu . Kotlety z dodatkiem ziemniaków i pomidora to strzał w dziesiątkę .

Canva / MamaMiaPL
Canva / MamaMiaPL

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy