Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schabowe inaczej, czyli chrupiące rolady z grzybami leśnymi
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.11.2022 09:06

Schabowe inaczej, czyli chrupiące rolady z grzybami leśnymi

Schabowe inaczej, czyli mięsne rolady z grzybami leśnymi
canva/Elmik

Jeśli znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe, koniecznie przygotuj jesienną wersję tradycyjnej potrawy z dodatkiem świeżych grzybów. Rolady schabowe z grzybami są świetnym pomysłem na pożywny, sezonowy obiad dla całej rodziny.

Rolady schabowe z grzybami leśnymi zachwycają prostotą i wyjątkowym smakiem. Rolady zawsze smażę na maśle klarowanym, koniecznie w panierce z mąki, jajek i bułki tartej. Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne w środku, z zewnątrz natomiast jest chrupiące i bardzo apetyczne.

Farsz do rolad schabowych przygotowuję z grzybów leśnych, cebuli i natki pietruszki. Farsz robię z mieszanych grzybów, mogą to być borowiki, maślaki, kozaki, prawdziwki. Grzyby przed smażeniem dokładnie czyszczę i sprawdzam, czy nie są robaczywe. Cały farsz, podobnie jak rolady, smażę na maśle klarowanym.

Rolady schabowe z grzybami podaję z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką. Gorąco polecam surówkę z białej lub czerwonej kapusty, a także kapustę zasmażaną, buraki czerwone i domowe ogórki kiszone lub konserwowe. Każdy dodatek smakuje wyśmienicie z aromatycznym mięsem.

Przepis na rolady schabowe z farszem z grzybów leśnych

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • masło klarowane do smażenia

Składniki na farsz:

  • ok. 600 g świeżych grzybów leśnych

  • 2 cebule

  • pęczek natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • szczypta suszonego tymianku

  • masło klarowane

Jak zrobić rolady schabowe z grzybami? Jesienny obiad zachwyci całą rodzinę

Schab opłucz, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy oprósz solą, pieprzem i odstaw. Przygotuj farsz: grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę.

Gdy woda odparuje, dodaj łyżeczkę masła, posiekany pęczek natki pietruszki i tymianek. Oprósz solą i pieprzem i smaż jeszcze kilka minut, przestudź. Na każdy kawałek schabu wyłóż porcję farszu. Zawiń roladę w taki sposób, żeby grzyby nie wychodziły na zewnątrz. Rolady zabezpiecz wykałaczkami lub obwiąż nitką.

Każdą roladę panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Rolady smaż na maśle klarowanym na złoty kolor, następnie wyjmij wykałaczki lub nitkę i podaj. Rolady możesz włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 15 minut do piekarnika o temperaturze 170 st. C. Wtedy będziesz mieć pewność, że mięso jest dopieczone.

Na jesienny obiad doskonale sprawdzą się również kotlety mielone z grzybami oraz obłędna tarta z gruszkami i gorgonzolą, smacznego.

Grzyby leśne
canva/ Kamchatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: