Schabowe inaczej, czyli chrupiące rolady z grzybami leśnymi
Jeśli znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe, koniecznie przygotuj jesienną wersję tradycyjnej potrawy z dodatkiem świeżych grzybów. Rolady schabowe z grzybami są świetnym pomysłem na pożywny, sezonowy obiad dla całej rodziny.
Rolady schabowe z grzybami leśnymi zachwycają prostotą i wyjątkowym smakiem. Rolady zawsze smażę na maśle klarowanym, koniecznie w panierce z mąki, jajek i bułki tartej. Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne w środku, z zewnątrz natomiast jest chrupiące i bardzo apetyczne.
Farsz do rolad schabowych przygotowuję z grzybów leśnych, cebuli i natki pietruszki. Farsz robię z mieszanych grzybów, mogą to być borowiki, maślaki, kozaki, prawdziwki. Grzyby przed smażeniem dokładnie czyszczę i sprawdzam, czy nie są robaczywe. Cały farsz, podobnie jak rolady, smażę na maśle klarowanym.
Rolady schabowe z grzybami podaję z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką. Gorąco polecam surówkę z białej lub czerwonej kapusty, a także kapustę zasmażaną, buraki czerwone i domowe ogórki kiszone lub konserwowe. Każdy dodatek smakuje wyśmienicie z aromatycznym mięsem.
Przepis na rolady schabowe z farszem z grzybów leśnych
Składniki na 4 porcje:
4 plastry schabu bez kości
2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
mąka pszenna
masło klarowane do smażenia
Składniki na farsz:
ok. 600 g świeżych grzybów leśnych
2 cebule
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
szczypta suszonego tymianku
masło klarowane
Jak zrobić rolady schabowe z grzybami? Jesienny obiad zachwyci całą rodzinę
Schab opłucz, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy oprósz solą, pieprzem i odstaw. Przygotuj farsz: grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę.
Gdy woda odparuje, dodaj łyżeczkę masła, posiekany pęczek natki pietruszki i tymianek. Oprósz solą i pieprzem i smaż jeszcze kilka minut, przestudź. Na każdy kawałek schabu wyłóż porcję farszu. Zawiń roladę w taki sposób, żeby grzyby nie wychodziły na zewnątrz. Rolady zabezpiecz wykałaczkami lub obwiąż nitką.
Każdą roladę panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Rolady smaż na maśle klarowanym na złoty kolor, następnie wyjmij wykałaczki lub nitkę i podaj. Rolady możesz włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 15 minut do piekarnika o temperaturze 170 st. C. Wtedy będziesz mieć pewność, że mięso jest dopieczone.
Na jesienny obiad doskonale sprawdzą się również kotlety mielone z grzybami oraz obłędna tarta z gruszkami i gorgonzolą, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Sekretem są 4 łyżki nietypowego dodatku
Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama