Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z jesiennym warzywem. Apetyczny wygląd i doskonały smak idą w parze
Canva / Mariha-kitchen

Kotlety mielone z jesiennym warzywem. Apetyczny wygląd i doskonały smak idą w parze

19 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety mielone w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego prostego, mięsnego dania. Kiedy następnym razem będziesz przygotowywać kotlety mielone, koniecznie dodaj do masy drobno pokrojoną, czerwoną paprykę. Dzięki niej kotlety nabiorą wyjątkowego smaku i soczystości. Zyskają też apetyczny wygląd.

Czerwona papryka jest nie tylko warzywem soczystym i smacznym. Zawiera w sobie wiele witamin, a także solidną dawkę kwasu foliowego. Kotlety mielone z papryką to ciekawy i niebanalny sposób na przemycenie w tradycyjnym obiedzie dodatkowej porcji wartościowych składników odżywczych.

Przepis na kotlety mielone z papryką

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone z papryką?

Cebulę do kotletów mielonych obierz i posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Odłóż warzywa na bok .

Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski . Następnie dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa. Do masy wbij jajko, dodaj bułkę tartą i przyprawy . Całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji .

Z mięsnej masy formuj niewielkie kotlety mielone . Obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na niewielkiej mocy palnika. Usmażone z obu stron kotlety przykryj pokrywką i trzymaj na patelni jeszcze 2-3 minuty . Niekonwencjonalną recepturę na kotlety mielone znajdziesz pod tym linkiem . Niezwykłe dodatki do mielonego mięsa podpowiadaliśmy w tym przepisie .

Canva / bisualphoto
Canva / bisualphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy