Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z kapustą. Niezawodny, babciny przepis
canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Kotlety mielone z kapustą. Niezawodny, babciny przepis

6 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość Polaków robiąc kotlety mielone, nawet nie bierze pod uwagę możliwości upieczenia ich w piekarniku. Dlatego też niżej pokazujemy przepis na mielone z piekarnika, z dodatkiem poszatkowanej białej kapusty i natki pietruszki. W takim wydaniu mięso jest aromatyczne, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach.

Kotlety mielone z piekarnika to idealna propozycja obiadowa dla osób, które chcą nieco ograniczyć w swojej diecie tłuszcz. W porównaniu do smażenia pieczenie potrzebuje znacznie mniejszych ilości tłuszczu.

Podczas przygotowania radzimy samodzielnie zmielić mięso w domu lub poprosić o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. W taki sposób ma się pewność, że w zmielonym produkcie nie znajdują się niechciane dodatki i wypełniacze.

Przepis na pieczone kotlety mielone z kapustą

Składniki:

  • 500 g wołowiny

  • 250 g białej kapusty

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Wołowinę oczyść z błon, ścięgien i innych ewentualnych niedoskonałości. Pokrój ją na mniejsze kawałki, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Wraz z mięsem zmiel także obraną cebulę.

Kapustę drobno poszatkuj, umieść w misce i zalej wrzątkiem. Odstaw ją na 15 minut, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Odsącz kapustę z wody i dodaj ją do mięsa razem z siekaną natką pietruszki, jajkiem, solą oraz pieprzem.

Wyrób masę dłońmi i uformuj z niej kotlety. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju i ułóż w nim kotlety. Wstaw je do pieca i piecz przez około 40 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/nadezhdanesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy