Smakosze.pl Przepisy Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
canva/peredniankina

Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne

9 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jan Kuroń podzielił się przepisem na niezwykłe kotlety. Otóż robi je z ryb i gotowanych ziemniaków. Kotlety są lekkie, pożywne i pełne smaku. Do ich przygotowania warto wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Jan Kuroń w jednej ze swoich książek kulinarnych pt. ,,Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", zdradził przepis na pełne smaku kotlety rybno-ziemniaczane. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kotlety wychodzą idealnie za każdy razem, są soczyste i bardzo delikatne.

Sekretem rewelacyjnego smaku kotletów jest odpowiednie przygotowanie filetów. Kuroń rybę gotuje w mleku z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Następnie dodaje resztę składników i formuje z masy kotlety. Rybo-ziemniaczany przysmak doprawiony skórką z cytryny i świeżym koperkiem błyskawicznie znika z talerzy.

Do kotletów rybno-ziemniaczanych z przepisu Kuronia podamy wiele świetnych dodatków. Osobiście polecam puree z warzyw, np. z kalafiora lub marchewki oraz bukiet surówek, np. z kapusty pekińskiej, a także lekką sałatkę ze świeżych warzyw. Kotlety z każdym dodatkiem będą smakować rewelacyjnie.

Pomysł na jarski obiad, czyli kotlety rybno-ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych, np. dorsz, mintaj

  • 250 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 500 ml mleka

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • skórka tarta z połówki cytryny

  • bułka tarta do obtoczenia

  • sól, pieprz do smaku

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety rybno-ziemniaczane? Jan Kuroń podzielił się swoim przepisem

Mleko wlej do garnka, włóż pół cebuli, czosnek i natkę pietruszki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj filety rybne i gotuj 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Pół cebuli zeszklij na oleju, przełóż do większej miski. Dodaj ugotowane ziemniaki, drobno pokrojone filety rybne, wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie z masy uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano. Usmażone kotlety przełóż na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C, piecz kilka minut.

Pomysł na równie pyszne kotlety? Przygotuj kotlety z cukinii. Jeśli masz ochotę na nową odsłonę tradycyjnych mielonych- tu poznasz przepis na kotlety z serem feta.

Kotlety rybe
canva/ laperla_foto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jan Kuroń "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", wyd. Edipresse Książki

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy