Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
Pomysł na rodzinny, wiosenny obiad? Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Danie nie ma sobie równych, mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta, wszyscy będą zachwyceni. Patent cioci Krysi nie ma sobie równych.
Soczyste kotlety mielone to przede wszystkim rewelacyjne mięso. Jednak mogą być jeszcze lepsze, Ciocia Krysia zawsze dodaje do nich cukinię i ser feta. Tak przygotowane kotlety są idealne na lekki, wiosenny, pożywny obiad, któremu nikt się nie oprze. Soczyste kotlety mielone zachwycą każdego.
Mielone z dodatkiem niecodziennych składników są lekkie, soczyste i pełne smaku. Podaj je z ziemniaczanym purée i lekką surówką lub buraczkami tartymi, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Do przygotowania kotletów wykorzystaj mięso mielone. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Gotowy produkt wybieraj starannie, najlepiej, aby mięso pochodziło z ekologicznego chowu. Mięso mielone musi mieć jasny, różowy kolor. Blada wieprzowina jest już stara i nie będzie smaczna.
Przepis na soczyste kolety mielone z fetą i cukinią
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki)
200 g greckiego sera feta
niewielka cukinia
cebula
jajko
bułka tarta (2 łyżki do mięsa, reszta do obtaczania kotletów)
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki słodkiej mielonej
pieprz, sól do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z fetą i cukinią?
Cukinię zetrzyj na tarce, odstaw, aby puściła sok. W tym czasie pokrój drobno fetę i zetrzyj na tarce cebulę. Mięso mielone włóż do miski, dodaj cukinię, cebulę, fetę, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj.
Do masy wbij jajko i dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi, następnie ponownie wymieszaj i uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz dokładnie w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po około 10 minut z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ DebbiSmirnoff
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkoslonepichcenie.pl