Smakosze.pl
Obłędnie soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne

canva/YelenaYemchuk

Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne

8 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pomysł na rodzinny, wiosenny obiad? Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Danie nie ma sobie równych, mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta, wszyscy będą zachwyceni. Patent cioci Krysi nie ma sobie równych.

Soczyste kotlety mielone to przede wszystkim rewelacyjne mięso. Jednak mogą być jeszcze lepsze, Ciocia Krysia zawsze dodaje do nich cukinię i ser feta. Tak przygotowane kotlety są idealne na lekki, wiosenny, pożywny obiad, któremu nikt się nie oprze. Soczyste kotlety mielone zachwycą każdego.

Puszyste naleśniki ziemniaczane

Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych

CZYTAJ DALEJ

Mielone z dodatkiem niecodziennych składników są lekkie, soczyste i pełne smaku. Podaj je z ziemniaczanym purée i lekką surówką lub buraczkami tartymi, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

Do przygotowania kotletów wykorzystaj mięso mielone. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Gotowy produkt wybieraj starannie, najlepiej, aby mięso pochodziło z ekologicznego chowu. Mięso mielone musi mieć jasny, różowy kolor. Blada wieprzowina jest już stara i nie będzie smaczna.

Przepis na soczyste kolety mielone z fetą i cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki)

  • 200 g greckiego sera feta

  • niewielka cukinia

  • cebula

  • jajko

  • bułka tarta (2 łyżki do mięsa, reszta do obtaczania kotletów)

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • szczypta papryki słodkiej mielonej

  • pieprz, sól do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z fetą i cukinią?

Cukinię zetrzyj na tarce, odstaw, aby puściła sok. W tym czasie pokrój drobno fetę i zetrzyj na tarce cebulę. Mięso mielone włóż do miski, dodaj cukinię, cebulę, fetę, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj.

Do masy wbij jajko i dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi, następnie ponownie wymieszaj i uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz dokładnie w bułce tartej.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po około 10 minut z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Starta na tarce cukinia

Źródło zdjęcia: canva/ DebbiSmirnoff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslonepichcenie.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >