Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

jajka w sosie
canva/Yana Gayvoronskaya

Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.

Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?

Przepis na wyborne jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1 szklanka bulionu np. warzywnego

  • 2 łyżki ulubionej musztardy

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować znakomite jajka w sosie musztardowym?

Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej, myjemy i gotujemy na twardo. Studzimy je. W garnku zagotowujemy bulion i rozprowadzamy w nim musztardę.

Do śmietany dodajemy mąkę. Mieszamy, a następnie hartujemy mieszankę odrobiną bulionu. Stopniowo przelewamy nabiał z mąką do garnka, cały czas mieszając. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chłodne jajka obieramy, kroimy na pół i układamy na talerzu. Polewamy przygotowanym sosem i podajemy. Smacznego.

Tak przygotowany sos sprawdzi się także jako dodatek do jajek w koszulce oraz prostej karkówki z grilla. Pieczonych ziemniaczków czy frytek w jego towarzystwie też raczej nikt nie odmówi.

Jajka w sosie musztardowym są pyszne
canva/~Userdef34251_869

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis