Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.
Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?
Przepis na wyborne jajka w sosie musztardowym
Składniki:
6 jajek
1 szklanka bulionu np. warzywnego
2 łyżki ulubionej musztardy
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować znakomite jajka w sosie musztardowym?
Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej, myjemy i gotujemy na twardo. Studzimy je. W garnku zagotowujemy bulion i rozprowadzamy w nim musztardę.
Do śmietany dodajemy mąkę. Mieszamy, a następnie hartujemy mieszankę odrobiną bulionu. Stopniowo przelewamy nabiał z mąką do garnka, cały czas mieszając. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chłodne jajka obieramy, kroimy na pół i układamy na talerzu. Polewamy przygotowanym sosem i podajemy. Smacznego.
Tak przygotowany sos sprawdzi się także jako dodatek do jajek w koszulce oraz prostej karkówki z grilla. Pieczonych ziemniaczków czy frytek w jego towarzystwie też raczej nikt nie odmówi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W jakiej kolejności dodawać składniki do zupy ogórkowej? Błąd niszczy smak potrawy
Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje
Prosty jednogarnkowy obiad - chłopski kociołek z mięsem mielonym. Danie na cały weekend
Źródło: przyslijprzepis