Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.10.2022 09:53

Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki

Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
canva/Ruth Black

Znudził Ci się sernik na kruchym cieście? Możesz go przygotować na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu będzie przy nim mniej pracy i ciasto zyska ciekawszy smak. Sernik z nutą cytryny, wanilii i czekolady będzie wyglądał i smakował lepiej niż z cukierni. Cała blacha przysmaku zniknie jeszcze tego samego dnia.

Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszystą masę serową możemy przygotować na naprawdę wiele sposobów. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik z rodzynkami, inni wolą wersję na zimno z galaretką i owocami. Jednym z moich ulubionych propozycji jest sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą.

Ciastkami wykładam również boki tortownicy, dzięki którym upieczony sernik prezentuje się rewelacyjnie. Smak sera z waniliową nutą przełamuję skórką startą z cytryny i posiekaną czekoladą. Upieczony sernik dekoruję wiórkami czekolady deserowej. Sernik wychodzi niezwykle puszysty i delikatny.

Sernik piekę tradycyjnie z prawdziwego twarogu naturalnego. Twaróg mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa i dopiero później mieszam z resztą składników. Tak przygotowana masa jest lekka jak chmurka. Ciasto piekę chwilę w 180 st. C, następnie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę do suchego patyczka. To sekret doskonałego sernika.

Domowy sernik z czekoladą, smakuje lepiej niż z cukierni

Składniki na spód (tortownica o średnicy ok. 22 cm):

  • 300 g ciemnych herbatników

  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu naturalnego

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 3 jajka

  • 3 łyżki posiekanej czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • tabliczka czekolady deserowej do dekoracji

Jak zrobić obłędny sernik z czekoladą? Każdy będzie prosił o dokładkę

Przygotuj spód: ciastka pokrusz w blenderze kielichowym, dodaj roztopione masło, wymieszaj. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia, ugnieć spód i rozprowadź po bokach, wstaw do lodówki. Przygotuj masę serową: ser zmiel dwukrotnie i przełóż do miski.

Dodaj śmietanę, cukier, cukier waniliowy, budyń, skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Do masy dodaj 3 łyżki posiekanej czekolady i wymieszaj łyżką. Masę przełóż na blachę wyłożoną ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 st. C i dopiekaj kolejne 40- 45 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Udekoruj startą czekoladą deserową, smacznego. Upiecz również kultowy sernik izaura z dodatkiem czekoladowego ciasta. Sernik z bezą również smakuje rewelacyjnie- tu poznasz przepis na sernik z rosą, wygląda zjawiskowo.

Czekolada
canva/Tatyana Berkovich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker