Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
Znudził Ci się sernik na kruchym cieście? Możesz go przygotować na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu będzie przy nim mniej pracy i ciasto zyska ciekawszy smak. Sernik z nutą cytryny, wanilii i czekolady będzie wyglądał i smakował lepiej niż z cukierni. Cała blacha przysmaku zniknie jeszcze tego samego dnia.
Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszystą masę serową możemy przygotować na naprawdę wiele sposobów. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik z rodzynkami, inni wolą wersję na zimno z galaretką i owocami. Jednym z moich ulubionych propozycji jest sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą.
Ciastkami wykładam również boki tortownicy, dzięki którym upieczony sernik prezentuje się rewelacyjnie. Smak sera z waniliową nutą przełamuję skórką startą z cytryny i posiekaną czekoladą. Upieczony sernik dekoruję wiórkami czekolady deserowej. Sernik wychodzi niezwykle puszysty i delikatny.
Sernik piekę tradycyjnie z prawdziwego twarogu naturalnego. Twaróg mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa i dopiero później mieszam z resztą składników. Tak przygotowana masa jest lekka jak chmurka. Ciasto piekę chwilę w 180 st. C, następnie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę do suchego patyczka. To sekret doskonałego sernika.
Domowy sernik z czekoladą, smakuje lepiej niż z cukierni
Składniki na spód (tortownica o średnicy ok. 22 cm):
300 g ciemnych herbatników
100 g masła
Składniki na masę serową:
750 g twarogu naturalnego
opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
150 ml słodkiej śmietanki 30%
opakowanie budyniu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
3 jajka
3 łyżki posiekanej czekolady deserowej
Dodatkowo:
tabliczka czekolady deserowej do dekoracji
Jak zrobić obłędny sernik z czekoladą? Każdy będzie prosił o dokładkę
Przygotuj spód: ciastka pokrusz w blenderze kielichowym, dodaj roztopione masło, wymieszaj. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia, ugnieć spód i rozprowadź po bokach, wstaw do lodówki. Przygotuj masę serową: ser zmiel dwukrotnie i przełóż do miski.
Dodaj śmietanę, cukier, cukier waniliowy, budyń, skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Do masy dodaj 3 łyżki posiekanej czekolady i wymieszaj łyżką. Masę przełóż na blachę wyłożoną ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 st. C i dopiekaj kolejne 40- 45 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Udekoruj startą czekoladą deserową, smacznego. Upiecz również kultowy sernik izaura z dodatkiem czekoladowego ciasta. Sernik z bezą również smakuje rewelacyjnie- tu poznasz przepis na sernik z rosą, wygląda zjawiskowo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
Jak zrobić gołąbki z prodiża? Niezapomniany smak z dzieciństwa
Chcesz żeby, suszone grzyby nie straciły zapachu? Pomocny będzie 1 trick
Źródło: smaker