Smakosze.pl Porady Panierka znów odpadła ze schabowych? 1 trick i po kłopocie
facebook/smakosze

Panierka znów odpadła ze schabowych? 1 trick i po kłopocie

25 stycznia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety schabowe są prostą potrawą, która często gości na naszych stołach. Niemal każda gospodyni ma nie swój patent, który sprawia że danie na długo pozostaje w pamięci jej gości lub domowników.

Niestety, każdy z nas od czasu do czasu popełnia kulinarne błędy. Co robić, gdy odpadnie panierka z kotletów schabowych ? Przede wszystkim warto zastosować pewien banalnie prosty trick. Dzięki niemu, od razu zapomnimy o tym problemie.

Znów odpadła panierka z kotletów schabowych - przychodzimy z pomocą!

Wielu z nas nie zdaje sobie do końca sprawy z tego, w jakim celu panierujemy kotlety schabowe. Została ona wymyślona, po to aby utrzymać wilgoć mięsa schabowego. Dzięki niej schab nie wysuszy się podczas smażenia i będzie soczysty w środku.

Oczywiście osiągniemy swój cel, wtedy gdy przygotujemy panierkę jak należy i nie popełnimy żadnego rażącego błędu. Zacznijmy od podstaw. W jaki sposób przyrządzić panierkę do kotletów schabowych? Większość z czytelników doskonale znam odpowiedź na to pytanie, jednak być może czytają nas również osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z kuchnią i będzie to dla nich przydatna informacja.

Podstawa panierki to składniki: jajko, bułka tarta oraz mąka. Na początku, kotlety schabowe doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Następny krok to zanurzenie ich w rozkłóconym jajku i finalnie "przerzucenie" mięsa na talerz z bułką tartą oraz usmażenie na patelni.

Zrobiłeś wszystkie powyższe kroki, a panierka i tak odpadła od kotletów? Stało się tak prawdopodobnie dlatego, że pozwoliłeś im na krótki odpoczynek przed smażeniem!

Odpadanie panierki od kotletów schabowych jest po prostu spowodowane pochłonięciem wilgoci mięsa przez panierkę. Taka sytuacja zdarza się zawsze wtedy, gdy opanierowane wcześniej kotlety schabowe czekają na swoją kolej od kilku do kilkunastu minut. Aby uniknąć takiej sytuacji, po prostu wrzucaj mięso na patelnię od razu po obtoczeniu go w panierce!

Chcesz, aby kotlety były przy okazji kruche, soczyste i rozpływające się w ustach? Nic prostszego, w ich przygotowaniu warto postawić na jeszcze jeden krok. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj .

Skorzystasz z powyższych porad, a może masz własne, niezawodne tricki związane z przyrządzaniem kotletów schabowych?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy