Uwielbiasz zupę pomidorową? Koniecznie skorzystaj z genialnego tricku szefów kuchni
Wyśmienita zupa pomidorowa zalicza się do klasyki naszej rodzimej kuchni. Ciężko o bardziej rozpoznawalny kulinarny szlagier. W każdym domu przygotowuje się tę potrawę w odrobinę inny sposób. Tym razem warto sięgnąć po trik szefów kuchni.
Zupa pomidorowa lepsza niż kiedykolwiek
Zupa pomidorowa jest jednym z tych smakołyków, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Jedni jadają ją z dodatkiem makaronu, inni stawiają na ryż. Jednak najważniejsze w tym daniu są same pomidory. To od nich zależy smak zupy.
Smakowita zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza, jeśli zadbamy o odpowiednią jakość składników. Bardzo wielu smakoszy stawia na koncentrat pomidorowy. Oczywiście nie ma w tym nic złego, ponieważ zupa na jego bazie jest bardzo smaczna. Nie oznacza to jednak, że nie może być jeszcze lepsza.
Ostatnio przedstawialiśmy przepis Jakuba Kuronia na zupę pomidorową. Dziś skupimy się na detalach, które wpływają na smakowitość naszej potrawy. Jeśli chcemy, aby nasza zupa pomidorowa zachwyciła domowników tak, że nie będą mogli oprzeć się dokładce, wystarczy wzbogacić ją o jeden składnik.
Zupa pomidorowa na bazie koncentratu jest najbardziej podstawową z możliwości. Jednak wystarczy zastąpić ten składnik pulpą pomidorową. Właśnie dzięki niej nasz specjał momentalnie zniknie z talerzy. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Zupa pomidorowa jak ze świeżych warzyw
Pulpa sprawia, że zupa pomidorowa zyskuje bardziej intensywny smak czerwonych warzyw. Niektórzy mogliby nawet stwierdzić, że przypomina on smakołyk przygotowany z pomidorów, które dopiero zostały zerwane z krzewu.
Już sama pulpa pomidorowa kompletnie odmieni naszą zupę. Jednak możemy ją wzbogacić o jeszcze jeden niepozorny dodatek. Mało kto spodziewałby się, że przyprawa będzie dobrze komponowała się z kultową zupą pomidorową.
Zupa pomidorowa będzie jeszcze bardziej obłędna, jeżeli dodamy do niej odrobinę kurkumy. Taki smakołyk z pewnością zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.
Okazuje się, że nawet tak prosta potrawa, jak zupa pomidorowa może wywołać zaskoczenie. Warto zwrócić uwagę na to, że Magda Gessler również stosuje dodatek, o którym mało kto by pomyślał. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego niektóre jajka mają 2 żółtka? Jest zupełnie inaczej niż myśli wiele osób
Zobaczyliśmy jaka jutro będzie cena mięsa w Lidlu. Przecieramy oczy ze zdumienia
Źródło: Lelum