Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe inaczej. Dodatkowy składnik sprawi, że będą soczyste
canva/gbh007

Kotlety schabowe inaczej. Dodatkowy składnik sprawi, że będą soczyste

5 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujecie na obiad schabowe? Zdradzimy wam sposób na kotlety schabowe inaczej. Dodatkowy składnik, którym jest majonez, sprawi, że będą niezwykle smaczne i soczyste. Panierka będzie się bardzo dobrze trzymać mięsa, więc kotlety będą też miały przyjemnie chrupiącą skórkę.

Niedziela bez schabowego to nie niedziela. Kotlety te zresztą moglibyśmy jeść niemal przez cały tydzień. Oczywiście pod warunkiem, że wyjdą takie, jak trzeba, czyli soczyste w środku i chrupiące z wierzchu.

Smaczne schaboszczaki można zrobić na wiele sposobów, ale my zdradzimy wam prostą i niezawodną metodę. Gdy przetestujecie ją raz, z pewnością będziecie do niej wracać. Wystarczy tylko, że zamarynujecie mięso w mieszance jajka, soku z cytryny i majonezu.

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie pysznych schabowych

Plastry mięsa rozbij równomiernie i dość cienko przy użyciu kuchennego młotka. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem.

Do miseczki wbij jajko, dodaj majonez i sok z cytryny. Składniki wymieszaj, włóż do nich płaty mięsa. Dokładnie pokryj je marynatą.

Naczynie z mięsem w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Jednak jeszcze lepiej, jak kotlety poleżą w marynacie 6-8 godzin.

Płaty mięsa panieruj w tartej bułce i kładź na patelnię ze średnio rozgrzanym tłuszczem. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się apetycznie rumiane. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w marynacie jogurtowej , a także na kotlety schabowe z piekarnika .

sok z cytryny
sok z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy