Jak doprawić rosół? 1 przyprawa będzie hitem
Sekretem doskonałego rosołu jest odpowiednie mięso, warzywa i przyprawy. To one sprawiają, że danie jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Rosół musi się również delikatnie gotować przez około 3 godziny, wtedy będzie najlepszy. Jak doprawić rosół? 1 przyprawa będzie hitem.
Rosół jest już naszym tradycyjnym daniem na niedzielny obiad, w święta i ważne uroczystości. Aromatyczna zupa na bazie mięsa, bukietu warzyw i przypraw nie ma sobie równych- jest pyszna, wyraźna i bardzo rozgrzewająca.
Moja babcia często gotowała rosół również wtedy, kiedy ktoś z domowników się przeziębił lub był chory. Wywar działa jak naturalne lekarstwo- wzmacnia i rozgrzewa organizm, dodając tym samy sił do walki z drobnoustrojami. Sama do tej pory korzystam z tego sposobu, naprawdę działa.
Aby danie miało najlepszy smak, gotuję je na dwóch lub nawet trzech rodzajach mięsa: udku z kurczaka i porcji wołowiny, często dodaję również kawałek indyka. Rosół ma wtedy wyraźny, mięsny, złożony smak i niepowtarzalny aromat.
W rosole nie może zabraknąć oczywiście przypraw, o których wspomnę za chwilę oraz bukietu warzyw: marchewki, cebuli (opalonej nad ogniem), czosnku, korzenia pietruszki, selera, pora. Te warzywa z mięsem komponują się rewelacyjnie i również podkręcają smak potrawy.
Domowy, aromatyczny rosół aż się prosi o domowy makaron- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu, wszyscy będą zachwyceni.
Jak doprawić rosół?
Liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, natki pietruszki, pieprz i sól to przyprawy, które muszą znaleźć się w każdym rosole. Lubczyk i natka koniecznie muszą być świeże, mają wtedy najlepszy smak.
Sól dodajemy zawsze na samym końcu, nigdy wcześniej, ponieważ rosół będzie wyglądać i smakować jak woda. Sól skutecznie zamyka pory w mięsie, przez co ani kurczak ani wołowina nie uwolnią ani smaku, ani aromatu.
Do rosołu możemy również dodać szczyptę mielonej kurkumy- lekko wyostrzy smak i sprawi, że rosół nabierze pełnej, złocistej barwy. Kluczową przyprawą jest natomiast ziele angielskie, które odpowiednio przygotowane przed dodaniem do zupy, uwolni z niej to, co najlepsze.
Rozgniecione ziele angielskie sekretem doskonałego smaku
Ziele angielskie dodajemy zwykle w całości. Nie jest to błąd, jednak o wiele lepszy smak rosołu uzyskamy, kiedy rozgnieciemy ziarna w moździerzu.
Rozgniecione ziarna ziela angielskiego są niezwykle aromatyczne i w przeciwieństwie do całych kulek są wyraźnie wyczuwalne w rosole, przez co całe danie zyskuje niepowtarzalny smak.
Źródło zdjęcia: canva/graphia76
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Domowa suszona wołowina, czyli „beef jerky". Jak zrobić ją samodzielnie w domu?
Aksamitne purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Nie ma doskonalszego
Źródło: ofeminin.pl, newsy.gotujmy.pl