Smakosze.pl
pieczone schabowe

canva/maksim kulikov

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie schabowe, ale uważacie, że są ciężkostrawne? Przedstawiamy sposób na pieczone kotlety schabowe. Ta lżejsza wersja klasyki, jest też łatwa do przygotowania. Plastry schabu trzeba tylko obtoczyć w przyprawach i upiec. Bez czasochłonnego smażenia i bez dodatku tłuszczu.

Schabowe zawojowały polską kuchnię. Są klasykiem nad klasykami. Często przyrządzamy je w domu, nie obędzie się też bez nich żadna rodzinna uroczystość.

zmywarka

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

CZYTAJ DALEJ

Ich zaletą jest doskonały smak i prostota przygotowania. Zaraz jednak przekonacie się, że schabowe można zrobić łatwiej, szybciej i bez straty dla smaku.

Przepis na pieczone kotlety schabowe

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • 1 jajko

  • 2 łyżki płynnej przyprawy maggi

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • duża szczypta ostrej papryki mielonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki wody

Przygotowanie pieczonych schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij z obu stron kuchennym młotkiem.

Do miseczki wbij jajko, dodaj sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj widelcem.

Plastry mięsa zanurzaj w marynacie i ułóż w pojemniku. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Schab wyjmij z lodówki i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzał. Obsmaż go na patelni teflonowej.

Potem obsmażone kotlety przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej wodą, przykryj i piecz ok. 40 minut w 180 st. C.

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na schabowe po trybunalsku, a także na schabowe w serowej panierce.

plastry schabu

plastry schabu

Źródło zdjęcia: canva/shubin42

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >