Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki
Lubicie schabowe, ale uważacie, że są ciężkostrawne? Przedstawiamy sposób na pieczone kotlety schabowe. Ta lżejsza wersja klasyki, jest też łatwa do przygotowania. Plastry schabu trzeba tylko obtoczyć w przyprawach i upiec. Bez czasochłonnego smażenia i bez dodatku tłuszczu.
Schabowe zawojowały polską kuchnię. Są klasykiem nad klasykami. Często przyrządzamy je w domu, nie obędzie się też bez nich żadna rodzinna uroczystość.
Ich zaletą jest doskonały smak i prostota przygotowania. Zaraz jednak przekonacie się, że schabowe można zrobić łatwiej, szybciej i bez straty dla smaku.
Przepis na pieczone kotlety schabowe
Składniki:
6 plastrów schabu środkowego bez kości
1 jajko
2 łyżki płynnej przyprawy maggi
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
duża szczypta ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki wody
Przygotowanie pieczonych schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij z obu stron kuchennym młotkiem.
Do miseczki wbij jajko, dodaj sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj widelcem.
Plastry mięsa zanurzaj w marynacie i ułóż w pojemniku. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Schab wyjmij z lodówki i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzał. Obsmaż go na patelni teflonowej.
Potem obsmażone kotlety przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej wodą, przykryj i piecz ok. 40 minut w 180 st. C.
Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na schabowe po trybunalsku, a także na schabowe w serowej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/shubin42
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stronakuchni