Wyśmienita surówka z młodej kapusty według przepisu Karola Okrasy. Nie czekaj, korzystaj z sezonu
Młoda kapusta właśnie pojawiła się w sklepach. Warto zaopatrzyć się świeżą główkę i przygotować z niej smakowitą surówkę. Karol Okrasa proponuje, by dodać do warzyw wyborną marynatę na bazie octu jabłkowego. Koniecznie spróbujcie tej odsłony znanej surówki.
Z kapusty można przygotować wiele rarytasów. Często robimy z niej gołąbki czy bigos. Młode główki zdecydowanie lepiej jednak wykorzystać jako dodatek do obiadu. Przygotowanie warzywa według pomysłu Karola Okrasy jest niezwykle proste, a surówka wychodzi chrupiąca i smakowita. Skusicie się?
Przepis na wyborną surówkę z młodej kapusty według Karola Okrasy
Składniki na surówkę:
1 główka młodej kapusty
2 nieduże marchewki
2 mniejsze cebule dymki
2 kwaśne jabłka średniej wielkości
1 papryczka chili
świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Składniki na marynatę:
100 ml octu jabłkowego
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ocet jabłkowy wlewamy do rondelka. Dodajemy sól, cukier oraz świeży rozmaryn, jeśli go używamy. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. Kapustę dzielimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy ją.
Warzywo umieszczamy w misce i zalewamy gorącą marynatą. Usuwamy rozmaryn i mieszamy. Odstawiamy na bok. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy cienkie, podłużne plastry. Najlepiej zrobić to przy pomocy obieraczki.
Cebule dymki również oczyszczamy i kroimy je w piórka. Oba warzywa dodajemy do kapusty. Jabłka myjemy. Dzielimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Rozdrabniamy i także wrzucamy do surówki.
Danie doprawiamy posiekaną papryczką i ewentualnie pieprzem, jeśli mamy na to ochotę. Dokładnie mieszamy surówkę. Podajemy ją skropioną oliwą lub olejem. Doskonale smakuje z mięsem z grilla np. karkówką czy piersią z kurczaka. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami. Koniecznie pamiętaj o 1 detalu
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: kuchnialidla