Smakosze.pl
Wyśmienita surówka z młodej kapusty według przepis Karola Okrasy

canva/lenazap; TRICOLORS/East News

Wyśmienita surówka z młodej kapusty według przepisu Karola Okrasy. Nie czekaj, korzystaj z sezonu

4 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Młoda kapusta właśnie pojawiła się w sklepach. Warto zaopatrzyć się świeżą główkę i przygotować z niej smakowitą surówkę. Karol Okrasa proponuje, by dodać do warzyw wyborną marynatę na bazie octu jabłkowego. Koniecznie spróbujcie tej odsłony znanej surówki.

Z kapusty można przygotować wiele rarytasów. Często robimy z niej gołąbki czy bigos. Młode główki zdecydowanie lepiej jednak wykorzystać jako dodatek do obiadu. Przygotowanie warzywa według pomysłu Karola Okrasy jest niezwykle proste, a surówka wychodzi chrupiąca i smakowita. Skusicie się?

Placki ziemniaczane z serem

Obłędne placki ziemniaczane z żółtym serem. Momentalnie znikną z talerzy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną surówkę z młodej kapusty według Karola Okrasy

Składniki na surówkę:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 2 nieduże marchewki

  • 2 mniejsze cebule dymki

  • 2 kwaśne jabłka średniej wielkości

  • 1 papryczka chili

  • świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Składniki na marynatę:

  • 100 ml octu jabłkowego

  • 4 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ocet jabłkowy wlewamy do rondelka. Dodajemy sól, cukier oraz świeży rozmaryn, jeśli go używamy. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. Kapustę dzielimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy ją.

Warzywo umieszczamy w misce i zalewamy gorącą marynatą. Usuwamy rozmaryn i mieszamy. Odstawiamy na bok. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy cienkie, podłużne plastry. Najlepiej zrobić to przy pomocy obieraczki.

Cebule dymki również oczyszczamy i kroimy je w piórka. Oba warzywa dodajemy do kapusty. Jabłka myjemy. Dzielimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Rozdrabniamy i także wrzucamy do surówki.

Danie doprawiamy posiekaną papryczką i ewentualnie pieprzem, jeśli mamy na to ochotę. Dokładnie mieszamy surówkę. Podajemy ją skropioną oliwą lub olejem. Doskonale smakuje z mięsem z grilla np. karkówką czy piersią z kurczaka. Smacznego.

Do surówki w młodej kapusty będą pasowały też pomarańcze

Do surówki w młodej kapusty będą pasowały też pomarańcze

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >