Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyka sprzed lat - kotlety z mortadeli. Smaki PRL-u

Klasyka sprzed lat - kotlety z mortadeli. Smaki PRL-u

Klasyka sprzed lat - kotlety z mortadeli
canva/Marcio Tibilletti

Kotlety z mortadeli nie brzmią jak danie wykwintne. W PRL-u były popularne ze względu na całkiem przyjemny smak i niskie koszty przygotowania. Dziś, gdy możemy wybierać wśród wielu mięsnych produktów, warto czasem zdecydować się na kulinarną podróż w czasie. Podpowiadamy jak przyrządzić kultowy rarytas z dawnych lat.

Kotlety współcześnie można przygotować z wielu mięs czy warzyw. Były czasy, gdy schabowe czy mielone nie gościły na naszych stołach tak często, jak teraz. W PRL-u popularny był nieco inny rarytas, który był smaczny i jednocześnie tani. Wiemy, jak go przyrządzić. Skusicie się?

Przepis na wyborne kotlety z mortadeli

Z podanych produktów przygotujecie dwie porcje dania.

Składniki:

  • 150 g mortadeli

  • 2 plastry sera salami

  • 1 jajko

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Mortadelę kroimy na półcentymetrowe plastry. Połowę z nich przykrywamy serem salami. Składamy je tak, by ser znalazł się wewnątrz, a następnie panierujemy, obtaczając go kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumienią z obu stron. Przenosimy je wtedy na papierowy ręcznik lub bibułę, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli macie chęć, możecie urozmaicić panierkę. Jedną z opcji jest dodanie rozdrobnionych na proszek orzechów do bułki tartej. Zamiast tartych bułek można też wykorzystać panko, czyli japoński odpowiednik naszego „specjału” z pieczywa.

  • Nie pomijajmy etapu obtaczania w mące. W wielu domach niestety zapomina się o tej istotnej czynności, która zapobiega pryskaniu wody z mięsa podczas smażenia.

Kotlety z mortadeli były popularnym przysmakiem w czasach PRL
Kotlety z mortadeli były popularnym przysmakiem w czasach PRL

Źródło zdjęcia: canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker