Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad
Co dziś zrobić na obiad? Może skuszą was kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie? Ten tani i pyszny obiad przygotujecie szybko i bez problemu. Podajcie je z pieczonymi ziemniakami i dużą porcją surówki, a danie zyska na smaku i wyglądzie.
Kotlety schabowe każdy robi po swojemu. Jedni jedynie oprószają je przyprawami, a potem panierują i smażą. Inni wolą wcześniej zamarynować mięso, bo zyskuje na smaku i kruchości. Do zamarynowania schabu często używa się mleka i cebuli. My również sięgnęliśmy po nabiał, a dokładnie po jogurt naturalny. Dodał mięsu delikatności i aksamitnego smaku.
Przepis na kotlety schabowe w jogurtowej marynacie
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
przyprawa do wieprzowiny
sól, pieprz
ok. 200 g jogurtu naturalnego
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry schabu równomiernie rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Oprósz je przyprawą do wieprzowiny oraz solą i pieprzem.
Każdy plaster schabu posmaruj z dwóch stron jogurtem naturalnym. Zamknij je w pojemniku, włóż na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij kotlety z lodówki i pozwól im się nieco ogrzać (przez około 30 minut). Dzięki temu mięso nie stwardnieje pod wpływem wysokiej temperatury.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w tartej bułce i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi i surówką lub jarzynką.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na schabowe w serowej panierce, a także na pieczone kotlety schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/DONOT6
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: slodkoslonepichcenie