Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
canva/donstock

Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem

7 marca 2022

Kotlety schabowe są częstym wyborem obiadowym w polskich domach. Najlepiej smakują, gdy są soczyste i chrupiące. Takie właśnie wam wyjdą, gdy zamarynujecie je w kefirze. Wymieszajcie nabiał z cebulą i pozostawcie mięso w tej mieszance przez dobę. Będzie tak delikatne, jak nigdy wcześniej.

Przyrządzenie dobrych kotletów schabowych wymaga zastosowania marynaty. Podpowiadaliśmy wam już jak sporządzić ją z majonezu i musztardy czy ketchupu . Tym razem proponujemy zupełnie inne podejście. Cebula i kefir nadadzą mięsu miękkości i aromatu. Spróbujecie?

Przepis na kotlety schabowe marynowane w kefirze

Składniki na kotlety:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 3 jajka

  • 50 ml mleka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 500 ml kefiru

  • 3 nieduże cebule

  • 1 łyżka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy ją w pióra. Do dużej miski wlewamy kefir. Dodajemy do niego pokrojone warzywo i wsypujemy przyprawy. Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm.

Rozbijamy je tłuczkiem, a następnie umieszczamy w naczyniu z marynatą. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją do lodówki na całą dobę.

Do głębokiego talerza wbijamy jaja i dodajemy do nich mleko. Łączymy składniki przy pomocy widelca. W osobnym naczyniu umieszczamy bułkę tartą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso zanurzamy w masie jajeczne i obtaczamy w bułce i układamy na patelni. Smażymy, aż będzie rumiane z obu stron.

Soczyste kotlety schabowe z marynaty
Soczyste kotlety schabowe z marynaty

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy