Kotlety schabowe w musztardzie i majonezie. Po prostu idealne
Popularność kotletów schabowych jest ogromna, w końcu chrupiąca panierka i soczyste mięso smakują wybornie. Aby zwiększyć ich intensywność smaku, a także poziom zmiękczenia mięsa, warto posmarować kotlety mieszanką majonezu i musztardy. Tak oprawione schabowe na zawsze zagoszczą w twoim menu.
Kotlety schabowe są potrawą dopracowaną przez Polaków niemal do perfekcji, jednak nadal można je usprawnić. Jeden ze sposobów, zaprezentowany poniżej, daje jedyny w swoim rodzaju pyszny efekt.
Mieszanka musztardy i majonezu działa niczym marynata, która nie tylko aromatyzuje mięso, lecz również je zmiękcza. Dzieje się tak dzięki dużej kwaśności musztardy oraz enzymom z jajek, które stanowią składnik majonezu.
Przepis na schabowe w musztardzie i majonezie
Składniki:
500 g schabu
1 jajko
3 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy
pieprz
bułka tarta
Zacznij od oczyszczenia schabu z błon czy żyłek. Następnie pokrój go na kotlety i rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Wcześniej możesz przykryć kotlety folią spożywczą, co uchroni kuchnie i przybory przed pryskającymi fragmentami mięsa.
Wymieszaj ze sobą w miseczce majonez, musztardę oraz świeżo mielony czarny pieprz, a następnie nasmaruj mieszanką mięso. Schowaj kotlety do lodówki minimalnie na dwie godziny, a idealnie na całą noc.
Następnego dnia rozbełtaj jajko w talerzu, a na drugim umieść bułkę tartą. Zanurzaj kotlety kolejno w jajku i bułce tartej. Postaw patelnie na gazie, wlej na nią olej i dobrze go rozgrzej. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne schabowe po góralsku.
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarnamaniusia