Smakosze.pl Przepisy Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój
Canva / Patryk_Kosmider

Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój

12 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Moczenie schabu w mleku to dziś żadna tajemnica. Ale czy słyszeliście kiedyś o kotletach schabowych w coli? Dzięki marynacie z popularnego gazowanego napoju mięso kruszeje, przez co gotowe kotlety są delikatne i soczyste. Będziecie zaskoczeni fenomenalnym smakiem kotletów schabowych w coli.

Kotlety schabowe w coli potrzebują spędzić nieco czasu w słodkiej marynacie. W zupełności wystarczą 2-3 godziny, podczas których możesz przygotować sałatkę czy ziemniaki do obiadu. Zamarynowane kotlety wystarczy potem usmażyć i pyszny posiłek gotowy.

Przepis na innowacyjne kotlety schabowe w coli

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki coli

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 1 szklanka coli

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak przyrządzić smakowite kotlety schabowe w coli?

Mięso na kotlety schabowe w coli opłucz i osusz. Następnie każdy plaster rozbij dość cienko za pomocą tłuczka do mięsa . Rozbite kotlety przekładaj do szklanego naczynia.

W osobnej misce połącz składniki marynaty do kotletów schabowych w coli . Słodki napój wymieszaj z musztardą i przyprawam i. Wymieszaną marynatę przelej do naczynia z kotletami i dopilnuj, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty płynem . Kotlety schabowe w coli odstaw pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny .

Przygotuj panierkę do kotletów schabowych w coli. W tym celu jedno całe jajko rozkłóć z połową szklanki coli . Kotlety panieruj dwukrotnie w jajku z colą a następnie w bułce tartej .

Kotlety schabowe w coli smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron . Gotowe kawałki mięsa odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy . Kotlety schabowe w coli najlepiej smakują świeżo po usmażeniu . Miłośników kotletów mielonych zachwyci ten przepis z greckim akcentem . Piątkowy obiad uświetnią wyśmienite kotlety z ryby .

Canva / photoAC z Pixabay
Canva / photoAC z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy