Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej

Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej

grochówka
canva/arfo

Grochówka jest sycąca i wyjątkowo smaczna. Korzystając z połówek wyłuskanego grochu, przyrządzimy ją dużo szybciej, niż klasyczną wersję. Takie ziarno nie wymaga namaczania i można je dodać do zupy bez wstępnej obróbki. Sprawdźcie prosty przepis cioci Asi. Z pewnością wam się spodoba.

Gotowanie grochówki potrafi zająć sporo czasu. Niewyłuskane ziarna należy dobrze namoczyć, a doprowadzenie ich do miękkości i tak wymagać będzie czasu. Można jednak zdecydować się na zrobienie zupy na bazie wyłuskanych połówek grochu.

Dorzucenie do przyrządzonego na żeberkach bulionu oczyszczonych z łupin, przepołowionych ziaren grochu skróci czas gotowania grochówki, nie wpływając na jej walory smakowe. Aromatyczna zupa posmakuje nawet wybrednym.

Przepis na wyborną grochówkę

Składniki:

  • 700 g grochu łuskanego w połówkach

  • 500 g żeberek

  • 3 litry wody

  • 2-3 średnie marchewki

  • 1 niezbyt duża pietruszka

  • pół średniej wielkości selera

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4-5 dużych ziemniaków

  • 1-2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 płaskie łyżki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić grochówkę? Wykorzystanie łuskanych ziaren przyspieszy gotowanie

W dużym garnku umieszczamy żeberka oraz wodę. Następnie wrzucamy przyprawy w kawałku oraz oczyszczone jarzyny i czosnek. Cebulę opalamy i dodajemy do pozostałych składników.

Doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy i gotujemy 25 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy opłukany groch oraz obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę jeszcze 15-20 minut.

Wyjmujemy jarzyny, cebulę i czosnek. Grochówkę doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Możemy do niej wrzucić podsmażony na patelni boczek lub kiełbasę oraz marchewkę w plasterkach.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smaczne i sycące zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z czerwoną soczewicą oraz znakomity krupnik z pęczakiem od Magdy Gessler.

Grochówka bez namaczania grochu jest pyszna
canva/RvDam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: