Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej
Grochówka jest sycąca i wyjątkowo smaczna. Korzystając z połówek wyłuskanego grochu, przyrządzimy ją dużo szybciej, niż klasyczną wersję. Takie ziarno nie wymaga namaczania i można je dodać do zupy bez wstępnej obróbki. Sprawdźcie prosty przepis cioci Asi. Z pewnością wam się spodoba.
Gotowanie grochówki potrafi zająć sporo czasu. Niewyłuskane ziarna należy dobrze namoczyć, a doprowadzenie ich do miękkości i tak wymagać będzie czasu. Można jednak zdecydować się na zrobienie zupy na bazie wyłuskanych połówek grochu.
Dorzucenie do przyrządzonego na żeberkach bulionu oczyszczonych z łupin, przepołowionych ziaren grochu skróci czas gotowania grochówki, nie wpływając na jej walory smakowe. Aromatyczna zupa posmakuje nawet wybrednym.
Przepis na wyborną grochówkę
Składniki:
700 g grochu łuskanego w połówkach
500 g żeberek
3 litry wody
2-3 średnie marchewki
1 niezbyt duża pietruszka
pół średniej wielkości selera
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4-5 dużych ziemniaków
1-2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 płaskie łyżki majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić grochówkę? Wykorzystanie łuskanych ziaren przyspieszy gotowanie
W dużym garnku umieszczamy żeberka oraz wodę. Następnie wrzucamy przyprawy w kawałku oraz oczyszczone jarzyny i czosnek. Cebulę opalamy i dodajemy do pozostałych składników.
Doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy i gotujemy 25 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy opłukany groch oraz obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę jeszcze 15-20 minut.
Wyjmujemy jarzyny, cebulę i czosnek. Grochówkę doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Możemy do niej wrzucić podsmażony na patelni boczek lub kiełbasę oraz marchewkę w plasterkach.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smaczne i sycące zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z czerwoną soczewicą oraz znakomity krupnik z pęczakiem od Magdy Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
Jak zrobić pikantny sos paprykowy? Wspaniale podniesie smak mięs i wędlin
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama