Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
Jan Kuroń podzielił się przepisem na niezwykłe kotlety. Otóż robi je z ryb i gotowanych ziemniaków. Kotlety są lekkie, pożywne i pełne smaku. Do ich przygotowania warto wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Jan Kuroń w jednej ze swoich książek kulinarnych pt. ,,Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", zdradził przepis na pełne smaku kotlety rybno-ziemniaczane. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kotlety wychodzą idealnie za każdy razem, są soczyste i bardzo delikatne.
Sekretem rewelacyjnego smaku kotletów jest odpowiednie przygotowanie filetów. Kuroń rybę gotuje w mleku z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Następnie dodaje resztę składników i formuje z masy kotlety. Rybo-ziemniaczany przysmak doprawiony skórką z cytryny i świeżym koperkiem błyskawicznie znika z talerzy.
Do kotletów rybno-ziemniaczanych z przepisu Kuronia podamy wiele świetnych dodatków. Osobiście polecam puree z warzyw, np. z kalafiora lub marchewki oraz bukiet surówek, np. z kapusty pekińskiej, a także lekką sałatkę ze świeżych warzyw. Kotlety z każdym dodatkiem będą smakować rewelacyjnie.
Pomysł na jarski obiad, czyli kotlety rybno-ziemniaczane
Składniki:
500 g filetów rybnych, np. dorsz, mintaj
250 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 ml mleka
1 jajko
2 łyżki posiekanego koperku
kilka gałązek natki pietruszki
skórka tarta z połówki cytryny
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety rybno-ziemniaczane? Jan Kuroń podzielił się swoim przepisem
Mleko wlej do garnka, włóż pół cebuli, czosnek i natkę pietruszki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj filety rybne i gotuj 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Pół cebuli zeszklij na oleju, przełóż do większej miski. Dodaj ugotowane ziemniaki, drobno pokrojone filety rybne, wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie z masy uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano. Usmażone kotlety przełóż na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C, piecz kilka minut.
Pomysł na równie pyszne kotlety? Przygotuj kotlety z cukinii. Jeśli masz ochotę na nową odsłonę tradycyjnych mielonych- tu poznasz przepis na kotlety z serem feta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki
Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
Źródło: Jan Kuroń "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", wyd. Edipresse Książki