Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?
Przepis na ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji
Składniki na biszkopt orzechowy:
5 dużych jaj
165 g cukru
70 g mąki pszennej
50 g orzechów włoskich bez skórki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt kokosowy:
4 białka
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniową z ananasem:
4 żółtka
250 g masła
170 g cukru pudru
ugotowany budyń waniliowy z 1 torebki
1 puszka ananasów
Jak upiec ciasto przekładaniec orzechowy? Receptura siostry Anastazji jest prosta, a efekty zachwycają
Zrobienie przysmaku rozpoczynamy od wykonania biszkoptu orzechowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je, stopniowo dodając cukier.
Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka. Wlewamy je pojedynczo — każde kolejne, gdy już poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy jeszcze posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i łączymy.
Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jajka na drugi biszkopt i masę budyniową rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem przeznaczonym na kokosowy placek. Wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę pieczemy do zrumienienia w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy do nich zimny budyń oraz pokrojonego i odsączonego z soku ananasa. W czystej formie układamy 1 blat orzechowy, a na nim umieszczamy połowę masy z owocami.
Przykrywamy plackiem kokosowym i dodajemy pozostały krem. Na wierzchu kładziemy drugi blat z orzechami. Ciasto przekładaniec przed podaniem warto dobrze schłodzić. Możemy je ozdobić wiórkami czekoladowymi, dowolną polewą lub lukrem, jeśli mamy ochotę. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Polecamy kruche rogaliki drożdżowe oraz znakomite ciasto z jabłkami. Są idealne do herbaty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: siostra-anastazja