Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak

Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak

Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji
canva/Teleginatania; screen z filmu na kanale Wydawnictwa WAM na YouTube

Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.

Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?

Przepis na ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • 5 dużych jaj

  • 165 g cukru

  • 70 g mąki pszennej

  • 50 g orzechów włoskich bez skórki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kokosowy:

  • 4 białka

  • 220 g cukru

  • 200 g wiórków kokosowych

Składniki na masę budyniową z ananasem:

  • 4 żółtka

  • 250 g masła

  • 170 g cukru pudru

  • ugotowany budyń waniliowy z 1 torebki

  • 1 puszka ananasów

Jak upiec ciasto przekładaniec orzechowy? Receptura siostry Anastazji jest prosta, a efekty zachwycają

Zrobienie przysmaku rozpoczynamy od wykonania biszkoptu orzechowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je, stopniowo dodając cukier.

Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka. Wlewamy je pojedynczo — każde kolejne, gdy już poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy jeszcze posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i łączymy.

Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jajka na drugi biszkopt i masę budyniową rozdzielamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem przeznaczonym na kokosowy placek. Wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę pieczemy do zrumienienia w nagrzanym wcześniej piekarniku.

Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy do nich zimny budyń oraz pokrojonego i odsączonego z soku ananasa. W czystej formie układamy 1 blat orzechowy, a na nim umieszczamy połowę masy z owocami.

Przykrywamy plackiem kokosowym i dodajemy pozostały krem. Na wierzchu kładziemy drugi blat z orzechami. Ciasto przekładaniec przed podaniem warto dobrze schłodzić. Możemy je ozdobić wiórkami czekoladowymi, dowolną polewą lub lukrem, jeśli mamy ochotę. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Polecamy kruche rogaliki drożdżowe oraz znakomite ciasto z jabłkami. Są idealne do herbaty.

Przekładaniec orzechowy jest znakomity
canva/Stefan Ionita's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja