Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
Canva / gbh007

Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem

2 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jeśli kochasz kotlety schabowe, a zarazem uwielbiasz pyszny ciągnący się ser, mamy przepis, który idealnie łączy obie te rzeczy. Kotlet schabowy po szwajcarsku, czyli nadziewany żółtym serem, jest nie tylko niezwykle smaczny, ale dzięki serowemu dodatkowi zawsze odpowiednio soczysty. Suche schabowe nigdy więcej nie będą więc stanowić problemu.

Przesuszone mięso obiadowe jest zmartwieniem częstszym niż mogłoby się wydawać. Dzieje się tak, gdy wybrany kawałek ma zbyt mało tłuszczu lub jest smażony zbyt długo, przez co traci całą swoją wilgoć. Solidna porcja żółtego sera skutecznie likwiduje ten problem, dostarczając kotletom schabowym pożądanej soczystości i podkręcając ich walory smakowe.

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 12 plasterków sera żółtego (np. gouda)

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia kotletów

Jak usmażyć fenomenalne kotlety schabowe z żółtym serem

Mięso na kotlety schabowe opłucz i osusz ręcznikiem papierowym . Każdy kawałek rozbij cienko z obu stron za pomocą tłuczka do mięsa . Przypraw solą i pieprzem.

Ser podziel na porcje po 3 plasterki . Każdą porcję sera zwiń w luźną roladkę i spłaszcz . Przygotowany ser rozkładaj na środku rozbitych kotletów schabowych a następnie składaj mięso na pół , tak aby zamknąć ser w środku.

Na osobnych talerzykach przygotuj rozkłócone jajka oraz bułkę tartą . Kotlety schabowe panieruj bułce tartej, a następnie w jajku i ponownie w bułce . Podczas panierowania pilnuj, aby ser pozostał w środku mięsa .

Na patelni dobrze rozgrzej olej . Smaż panierowane kotlety schabowe z obu stron na złocisty kolor . Po usmażeniu osącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Kotlety schabowe z serem żółtym najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu . Koniecznie spróbuj fenomenalnych kotletów po parysku . Schab na amerykańską modłę skradnie niejedno serce .

Canva / dianazh
Canva / dianazh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy