Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 19.09.2022 16:50

Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak

kotlety po parysku
Canva / Jaromila

Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.

Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.

Przepis na delikatne kotlety po parysku

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka

  •  4 jajka

  • mąka pszenna do panierowania

  • mieszanka przypraw do kurczaka

  • świeżo mielony pieprz

  • olej do smażenia

Jak usmażyć soczyste kotlety po parysku

Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Każdy z kotletów rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa.

Rozbite kotlety obtocz w przyprawie do kurczaka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W osobnych naczyniach przygotuj roztrzepane z solą jajko oraz mąkę do panierowania kotletów. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku a następnie w mące.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Smaż kotlety po parysku na średniej mocy palnika. Kiedy jedna strona kotleta ładnie się zrumieni, przewróć go na drugą stronę i polewaj po wierzchu pozostałym jajkiem. Do kotletów idealnie pasują ziemniaki oraz ulubiona surówka. Spróbuj tych niebanalnych kotletów schabowych zmielonego mięsa. Proponujemy także przepyszny przepis na tradycyjne schabowe.

Canva / Ryzhkov
Canva / Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: