Smakosze.pl
kotlety po parysku

Canva / Jaromila

Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak

19 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.

Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne kotlety po parysku

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka

  •  4 jajka

  • mąka pszenna do panierowania

  • mieszanka przypraw do kurczaka

  • świeżo mielony pieprz

  • olej do smażenia

Jak usmażyć soczyste kotlety po parysku

Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Każdy z kotletów rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa.

Rozbite kotlety obtocz w przyprawie do kurczaka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W osobnych naczyniach przygotuj roztrzepane z solą jajko oraz mąkę do panierowania kotletów. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku a następnie w mące.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Smaż kotlety po parysku na średniej mocy palnika. Kiedy jedna strona kotleta ładnie się zrumieni, przewróć go na drugą stronę i polewaj po wierzchu pozostałym jajkiem. Do kotletów idealnie pasują ziemniaki oraz ulubiona surówka. Spróbuj tych niebanalnych kotletów schabowych zmielonego mięsa. Proponujemy także przepyszny przepis na tradycyjne schabowe.

Canva / Ryzhkov

Canva / Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >