Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak
Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.
Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.
Przepis na delikatne kotlety po parysku
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
4 jajka
mąka pszenna do panierowania
mieszanka przypraw do kurczaka
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
Jak usmażyć soczyste kotlety po parysku
Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Każdy z kotletów rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa.
Rozbite kotlety obtocz w przyprawie do kurczaka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W osobnych naczyniach przygotuj roztrzepane z solą jajko oraz mąkę do panierowania kotletów. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku a następnie w mące.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Smaż kotlety po parysku na średniej mocy palnika. Kiedy jedna strona kotleta ładnie się zrumieni, przewróć go na drugą stronę i polewaj po wierzchu pozostałym jajkiem. Do kotletów idealnie pasują ziemniaki oraz ulubiona surówka. Spróbuj tych niebanalnych kotletów schabowych zmielonego mięsa. Proponujemy także przepyszny przepis na tradycyjne schabowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj