Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska

Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska

Pyszne śledzie w octowej zalewie
canva/peredniankina

Smaczne śledzie w zalewie octowej skuszą niejednego smakosza. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać znakomitą rybę. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni.

Amatorzy śledzi powinni choć raz spróbować tej prostej odsłony przysmaku. Cebulka połączona z octem i przyprawami stanowi prostą i niezwykle aromatyczną marynatę, która do tej delikatnej ryby pasuje doskonale.

Przepis na wyborne śledzie w zalewie octowej

Składniki:

  • 500 g śledzi np. ala matias

  • 1 litr wody

  • 63 ml octu

  • 1 większa cebula

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • odrobina cukru

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić śledzie w zalewie octowej? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od wymoczenia ryby, by usunąć z niej nadmiar soli. Zalewamy ją zimną wodą i postępujemy według instrukcji opisanej w tym artykule. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki np. w kostkę.

Cebulę obieramy i tniemy na krążki lub półplasterki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprawiamy cukrem oraz solą i studzimy.

Chłodnym płynem zalewamy umieszczone w słoiku rybę. Zakręcamy naczynie i delikatnie obracamy, by marynata pokryła ją w całości. Śledzie w zalewie octowej wstawiamy do lodówki. Podajemy następnego dnia z chlebem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite śledzie. Szczególnie polecamy skandynawską wersję w curry oraz patent na prostą korzenną marynatę.

Śledzie w zalewie octowej smakują doskonale
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Przepis Ocet