Smakosze.pl
Pyszne śledzie w octowej zalewie

canva/peredniankina

Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska

1 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smaczne śledzie w zalewie octowej skuszą niejednego smakosza. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać znakomitą rybę. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni.

Amatorzy śledzi powinni choć raz spróbować tej prostej odsłony przysmaku. Cebulka połączona z octem i przyprawami stanowi prostą i niezwykle aromatyczną marynatę, która do tej delikatnej ryby pasuje doskonale.

Gołąbki Roberta Makłowicza

Nie włoska, nie pekińska. Makłowicz robi gołąbki z jeszcze inną, zaskakująca kapustą

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne śledzie w zalewie octowej

Składniki:

  • 500 g śledzi np. ala matias

  • 1 litr wody

  • 63 ml octu

  • 1 większa cebula

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • odrobina cukru

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić śledzie w zalewie octowej? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od wymoczenia ryby, by usunąć z niej nadmiar soli. Zalewamy ją zimną wodą i postępujemy według instrukcji opisanej w tym artykule. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki np. w kostkę.

Cebulę obieramy i tniemy na krążki lub półplasterki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprawiamy cukrem oraz solą i studzimy.

Chłodnym płynem zalewamy umieszczone w słoiku rybę. Zakręcamy naczynie i delikatnie obracamy, by marynata pokryła ją w całości. Śledzie w zalewie octowej wstawiamy do lodówki. Podajemy następnego dnia z chlebem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite śledzie. Szczególnie polecamy skandynawską wersję w curry oraz patent na prostą korzenną marynatę.

Śledzie w zalewie octowej smakują doskonale

canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >