Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Domowe masło ziołowe jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, mięs i ryb. Świeża kromka chleba, grzanka, czy zapiekana bagietka będą smakować doskonale, kiedy posmarujemy je domowym masełkiem. Ziołowy przysmak doskonale sprawdzi się również jako dodatek do steków, pieczonych ryb i warzyw.
Masło ziołowe jest jednym z tych produktów, które przygotowane w domu smakują o wiele lepiej niż gotowy produkt. Zrobienie pysznego smarowidła do chleba zajmuje dosłownie kilka minut. Gotowe masełko owijam folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki, żeby stwardniało.
Do masła ziołowego dodaję posiekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek. Świetnie sprawdzi się również szczypiorek, koperek, bazylia, majeranek. Przygotuj swoją ulubioną mieszankę świeżych ziół, a masło będzie smakować rewelacyjnie. Do domowego masła polecam dodać również czosnek i sól, masło jest wtedy jeszcze lepsze.
Do przygotowania masła ziołowego wykorzystuję wyłącznie prawdziwe masło. Margaryna, czy mix maślany o zawartości tłuszczu mniej niż 82% nie nadaje się do domowego przysmaku. Składniki dobrze się nie połączą i smak już nie będzie taki sam, a Ty stracisz czas i pieniądze wydane na produkty.
Przepis na domowe masło ziołowe
Składniki:
kostka miękkiego masła 82% tłuszczu
3 łyżki ulubionych, świeżych ziół, np. natka pietruszki, oregano, tymianek
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli
Masło ziołowe będzie pysznym dodatkiem do pieczywa, mięs i ryb
Miękkie masło przełóż do miski. Posiekaj zioła, czosnek przeciśnij przez praskę. Masło zagnieć, następnie dodaj czosnek, zioła, sól i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą.
Masło wyjmij na deskę, uformuj z niego rulon i owiń ciasno folią spożywczą. Końce dokładnie zawiń, żeby masło nie wypływało. Tak przygotowane masełko ziołowe wstaw do lodówki, żeby stwardniało.
Zrób również domowe zsiadłe mleko, jest o wiele zdrowsze i smaczniejsze od gotowego produktu. Domowym sposobem możesz przygotować też pyszne lody czekoladowe. Nie potrzebujesz do nich specjalnej maszynki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta
Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem
Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis
Źródło: kuchnia-domowa