Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe z mniejszą ilością tłuszczu. Jedz bez wyrzutów sumienia
Canva / boblin

Kotlety schabowe z mniejszą ilością tłuszczu. Jedz bez wyrzutów sumienia

30 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety schabowe pieczone w piekarniku są wyśmienitą alternatywą dla swoich smażonych odpowiedników. Soczyste i miękkie mięso po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki pieczeniu te kotlety nie wymagają użycia panierki ani dużych ilości oleju. Są zatem lżejsze i zdrowsze niż klasyczne schabowe.

Kotlety schabowe z piekarnika pozwalają zredukować nie tylko kalorie. W tym przepisie unikamy żmudnego stania przy kuchence i smażenia mięsa. Pieczone schabowe to maksimum smaku przy minimum wysiłku. Musisz ich spróbować.

Przepis na obłędne kotlety schabowe z piekarnika

Składniki:

  • 6-7 plastrów schabu środkowego

  • 2 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 szklanka tartego sera żółtego

  • sól i pieprz do smaku

Soczyste pieczone kotlety schabowe krok po kroku

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie za pomocą tłuczka. Każdy kawałek natrzyj z obu stron za pomocą soli i pieprzu . Przełóż je na talerz i odstaw na chwilę na bok.

Cebulę do kotletów schabowych pokrój w pióra . 3/4 ilości cebuli wysyp na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju . Na tak przygotowanym warzywie poukładaj przyprawione kotlety .

W osobnej miseczce przygotuj marynatę do kotletów schabowych . Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem .

Wyłożone na cebuli kotlety schabowe polej równomiernie marynatą , a następnie posyp je pozostałą ilością cebuli . Mięso piecz bez przykrycia przez ok. 1 godziny w 180 stopniach . Pieczone kotlety schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami . Kotlety ze schabu karkowego wyróżniają się obłędną soczystością . Kotlet schabowy zainspirowany został tym klasykiem kulinarnym .

Canva / burdem
Canva / burdem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy