Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z karkówki lepsze nawet od schabowych. 1 dodatek sprawia, że są bosko soczyste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.11.2022 14:47

Kotlety z karkówki lepsze nawet od schabowych. 1 dodatek sprawia, że są bosko soczyste

schabowe z karkówki
Canva / Josef Mohyla

Z tym, że kotlety schabowe przyrządzamy ze schabu nie należy dyskutować. Niekiedy jednak zapominamy, że popularny schab środkowy to nie jedyny rodzaj tego mięsa. Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne kotlety z karkówki. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu w maślance z cebulą, usmażony specjał wprost rozpływa się w ustach.

Kotlety schabowe z karkówki są niebywale apetyczne przez smakowitą zawartość tłuszczyku w tej części tuszy. Dodatkowa kąpiel w maślance powoduje, że mięso jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Marynowanie w nabiale powinno trwać przynajmniej 3-4 godziny. Przyrządzenie tych obłędnych kotletów schabowych zaplanuj sobie wobec tego z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 grube plastrów karkówki

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 2 szklanki maślanki

  • 2 jajka

  • suszony majeranek

  • sól oraz pieprz ziołowy do smaku

  • mąką oraz bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak przygotować smakowite kotlety z karkówki?

Karkówkę do kotletów schabowych rozbij równomiernie na dosyć cienkie plastry. Każdy kawałek natrzyj z obu stron w mieszance soli, pieprzu ziołowego oraz majeranku. Przyprawione mięso przełóż do miski, dodaj pokrojone w półplasterki cebule oraz maślankę. Zawartość naczynia wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Po upływie tego czasu na osobne talerzyki wysyp mąkę oraz bułkę tartą. Do miseczki wbij i rozkłóć dwa całe jajka. Kotlety z karkówki panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych. Mięso smaż na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety z karkówki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smakowite kotlety na obiad możesz przygotować bez smażenia. Dzięki serowemu nadzieniu mięso jest wyjątkowo soczyste i apetyczne.

Canva / photology2000
Canva / photology2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: