Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny
Prezentujemy błyskawiczny i sprawdzony przepis na makowiec. Ta wersja wersją pełna jest smakowitych bakalii oraz owoców. Makowiec japoński, o którym mowa, nie potrzebuje pieczenia spodu, dzięki czemu jego przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu. To idealne ciasto na nadchodzące święta.
Makowiec japoński zawsze wychodzi bajecznie wilgotny. Cała w tym zasługa jabłek, które w naturalny sposób nawilżają ciasto. Dzięki użyciu gotowej masy makowej możesz skrócić czas przygotowania do minimum. Z pewnością docenisz szybkość pieczenia makowca podczas przedświątecznej gorączki.
Przepis na błyskawiczny makowiec japoński
Składniki:
1 puszka masy makowej
4 duże kwaskowate jabłka
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
1 szklanka migdałów
2/3 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 krople aromatu rumowego
Jak upiec makowiec japoński na święta?
Masę makową przełóż od dużej miski. Jabłka do makowca japońskiego obierz i zetrzyj na tarce. Do naczynia z makiem dodaj owoce, posiekane bakalie, proszek do pieczenia i kaszę manną.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka dołóż do miski z pozostałymi składnikami na makowiec japoński. Dodaj odrobinę aromatu rumowego i starannie wymieszaj. Na koniec delikatnie i ostrożnie połącz składniki z ubitą pianą.
Formę do pieczenia makowca wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez ok. 60 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia i udekoruj wedle uznania. Dla koneserów ciast polecamy ten makowiec na kruchym spodzie. Tradycyjny zawijaniec nie ma przed nami żadnych tajemnic.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama