Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.11.2022 19:28

Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny

makowiec japoński
Canva / pixelshot

Prezentujemy błyskawiczny i sprawdzony przepis na makowiec. Ta wersja wersją pełna jest smakowitych bakalii oraz owoców. Makowiec japoński, o którym mowa, nie potrzebuje pieczenia spodu, dzięki czemu jego przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu. To idealne ciasto na nadchodzące święta.

Makowiec japoński zawsze wychodzi bajecznie wilgotny. Cała w tym zasługa jabłek, które w naturalny sposób nawilżają ciasto. Dzięki użyciu gotowej masy makowej możesz skrócić czas przygotowania do minimum. Z pewnością docenisz szybkość pieczenia makowca podczas przedświątecznej gorączki.

Przepis na błyskawiczny makowiec japoński

Składniki:

  • 1 puszka masy makowej

  • 4 duże kwaskowate jabłka

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 1 szklanka rodzynek

  • 1 szklanka migdałów

  • 2/3 szklanki kaszy manny

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3-4 krople aromatu rumowego

Jak upiec makowiec japoński na święta?

Masę makową przełóż od dużej miski. Jabłka do makowca japońskiego obierz i zetrzyj na tarce. Do naczynia z makiem dodaj owoce, posiekane bakalie, proszek do pieczenia i kaszę manną.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka dołóż do miski z pozostałymi składnikami na makowiec japoński. Dodaj odrobinę aromatu rumowego i starannie wymieszaj. Na koniec delikatnie i ostrożnie połącz składniki z ubitą pianą.

Formę do pieczenia makowca wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez ok. 60 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia i udekoruj wedle uznania. Dla koneserów ciast polecamy ten makowiec na kruchym spodzie. Tradycyjny zawijaniec nie ma przed nami żadnych tajemnic.

Canva / SonjaBK
Canva / SonjaBK

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: