Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego
Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór.
Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.
Przepis na zupę meksykańską według Sylwii Bomby
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
4 ząbki czosnku
fasola czerwona z puszki
kukurydza z puszki
pomidory z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
4 szklanki wody lub bulionu
przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli i cukru, po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, mielonej kolendry i oregano
Jak ugotować pożywną i rozgrzewającą zupę meksykańską?
W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy. Na tłuszcz dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. W następnej kolejności dorzuć również obrany i posiekany czosnek. Oba warzywa na zupę meksykańską podsmażaj przez kilka minut.
Marchewkę i pietruszkę do zupy meksykańskiej obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj je do garnka z cebulą i czosnkiem. Podsmażaj razem wszystkie składniki jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż zawartość garnka do miski.
Do tego samego garnka dolej 1 łyżkę oliwy, rozgrzej, i wrzuć na tłuszcz mieloną wołowinę. Do mięsa na zupę meksykańską dodaj przyprawy i smaż całość przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Kiedy mięso będzie już dobrze zrumienione, dołóż do niego odłożone wcześniej warzywa.
Do zawartości garnka dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i 4 szklanki wody lub bulionu. Do zupy meksykańskiej dołóż także odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Składniki starannie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie zupa meksykańska gotowa jest do podania. Na nadchodzące chłody idealnie sprawdzi się kapuśniak Magdy Gessler. Banalnie prosta zupa gulaszowa skutecznie nasyci całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnia.fakt