Smakosze.pl Przepisy Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu
canva/donstock

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kotletów. Macie do wyboru nie tylko schabowe i mielone. Możecie też przygotować kotlety z piersi kurczaka, które te najpopularniejsze biją na głowę. A to wszystko dzięki panierce z krakersów i jogurtu. Kotlety z kurczaka są soczyste, delikatne i pełne smaku.

Jeśli często przyrządzasz rodzinie kotlety, możecie już być znudzeni ich smakiem. Czas coś z tym zrobić. Dlatego proponujemy sięgnąć po filet z kurczaka i przygotować z tego delikatnego mięsa niezwykłe kotlety. Ich niezwykłość będzie polegała na zaskakującej panierce, którą zrobimy z pokruszonych krakersów i jogurtu naturalnego.

Kotlety z piersi kurczaka w panierce krakersów i jogurtu

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 1 opakowanie krakersów

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka

Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój w poprzek na 2-3 kotlety. Delikatnie rozbij je kuchennym młotkiem.

Przygotowane kotlety oprósz z dwóch stron papryką, solą i pieprzem. Przykryj je i odstaw w chłodne miejsce.

Krakersy dokładnie rozkrusz przy użyciu blendera lub w malakserze. Możesz też wsypać je do grubszego, foliowego woreczka i rozgnieść je przy użyciu wałka do ciasta.

Kotlety zanurz najpierw w jogurcie, a potem obtocz w rozdrobnionych krakersach. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je, aż będą z obu stron rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i osącz z nadmiaru oleju. Podawaj np. z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z tartymi pieczarkami , a także na kotlety jajeczne wg Jakuba Kuronia .

krakersy
krakersy

Źródło zdjęcia: canva/Miroslavik z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kasiawgarach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy