Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki
Zastanawiacie się, jaką surówkę podać do obiadu? Jeśli chcecie, by wszyscy chętnie ją zjedli, postawcie na surówkę z tartej marchewki. Dziś podamy przepis na klasyczną, lekko pikantną surówkę, która oprócz marchewki zawiera także wyrazisty dodatek i uwielbiany sos. Gwarantujemy, że ta surówka pierwsza zniknie z talerzy.
Surówka z marchewki należy do jednych z najpopularniejszych, ale też najbardziej lubianych. Jest słodkawa i soczysta, dlatego lubią ją dzieci i dorośli.
Jej smak można modyfikować, wzbogacając ją o przeróżne dodatki. Zwykle łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem z kawałkami pomarańczy. Dziś jednak połączyliśmy marchewkę z chrzanem i majonezem. Dzięki temu ma wyraźny smak i nie jest sucha.
Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki
Składniki:
4-5 marchewek
kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki
Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Chrzan obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do marchewki.
Marchewkę i chrzan skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówka: Jeśli majonez jest bardzo gęsty, możesz go rozrzedzić, dodając do niego 1-2 łyżeczki letniej wody. Dzięki temu zabiegowi surówka stanie się też bardziej soczysta.
Jeśli szukasz przepisów na inne surówki, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na surówkę z selera i pora, a także na surówkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń.
Źródło zdjęcia: canva/unpict
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: obzarciuch