Smakosze.pl
surówka z marchewki

canva/HandmadePictures

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawiacie się, jaką surówkę podać do obiadu? Jeśli chcecie, by wszyscy chętnie ją zjedli, postawcie na surówkę z tartej marchewki. Dziś podamy przepis na klasyczną, lekko pikantną surówkę, która oprócz marchewki zawiera także wyrazisty dodatek i uwielbiany sos. Gwarantujemy, że ta surówka pierwsza zniknie z talerzy.

Surówka z marchewki należy do jednych z najpopularniejszych, ale też najbardziej lubianych. Jest słodkawa i soczysta, dlatego lubią ją dzieci i dorośli.

mizeria

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

CZYTAJ DALEJ

Jej smak można modyfikować, wzbogacając ją o przeróżne dodatki. Zwykle łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem z kawałkami pomarańczy. Dziś jednak połączyliśmy marchewkę z chrzanem i majonezem. Dzięki temu ma wyraźny smak i nie jest sucha.

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Składniki:

  • 4-5 marchewek

  • kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 1 łyżka tartego chrzanu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1-2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Chrzan obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do marchewki.

Marchewkę i chrzan skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka: Jeśli majonez jest bardzo gęsty, możesz go rozrzedzić, dodając do niego 1-2 łyżeczki letniej wody. Dzięki temu zabiegowi surówka stanie się też bardziej soczysta.

Jeśli szukasz przepisów na inne surówki, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na surówkę z selera i pora, a także na surówkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń.

chrzan

chrzan

Źródło zdjęcia: canva/unpict

Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem
sałatka jarzynowa

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >