Smakosze.pl
Kotlety jajeczne Jakuba Kuronia

canva/Maryna Iaroshenko, Getty Images

Bajeczne kotlety jajeczne według przepisu Jakuba Kuronia

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety jajeczne kojarzą się wielu osobom z czasami jedzenia obiadów w szkolnych stołówkach. Kotlety z jajka stanowiły wtedy bardzo często drugie danie - są bowiem tanie, proste i sycące. Jakub Kuroń dodaje do nich odrobinę zrumienionego boczku. Dzięki temu gotowe kotlety stają się soczyste, aromatyczne i jeszcze bardziej intensywne.

Kotlety jajeczne dawniej wywoływały w nas raczej mieszane uczucia, ponieważ jako dzieci mnóstwo potraw wydawało nam się niejadalnymi. Dzisiaj z pewnością nostalgia weźmie górę i smakosze zabiorą się za gotowanie kotletów jajecznych. Szczególnie z przepisu Jakuba Kuronia.

Zapiekanka ziemniaczana

Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

CZYTAJ DALEJ

Jakub Kuroń podaje swoje kotlety jajeczne wraz z sosem chrzanowym, który intensywnym smakiem podkreśla całe danie. Do samej masy wrzuca z kolei pokrojony w kostkę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. Ten trik pozwala uzyskać lekko dymny aromat, a także ciekawą konsystencję.

Przepis na kotlety jajeczne Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego

  • 7 jajek

  • sól

  • pieprz

  • 3 łyżki szczypiorku

  • bułka tarta

  • olej

Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki na 30 minut przed gotowaniem, dzięki czemu skorupka nie popęka podczas gotowania. 6 z nich wrzuć do wrzątku i ugotuj na twardo. Przełóż je do kąpieli wodnej i obierz ze skorupki. Następnie pokrój je w kostkę równej wielkości.

Boczek pokrój w równą kostkę i wrzuć na zimną patelnię. Podsmażaj go na średnim ogniu, aż większość tłuszczu się wytopi. Odcedź mięso z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Do miski włóż ugotowane jajka na twardo, jedno surowe jajko, siekany świeży szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz oraz boczek.

Wymieszaj masę dłońmi i uformuj z niej kotleciki. Jeśli lepi się do dłoni, zmocz skórę niewielką ilością zimnej wody. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo soczystą pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety schabowe według Jakuba Kuronia.

Kotlety jajeczne

Źródło zdjęcia: canva/iaroshenko

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >
Zupa śledziowa na zimno

Przepisy

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Czytaj więcej >
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >