Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bajeczne kotlety jajeczne według przepisu Jakuba Kuronia
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:43

Bajeczne kotlety jajeczne według przepisu Jakuba Kuronia

Kotlety jajeczne Jakuba Kuronia
canva/Maryna Iaroshenko, Getty Images

Kotlety jajeczne kojarzą się wielu osobom z czasami jedzenia obiadów w szkolnych stołówkach. Kotlety z jajka stanowiły wtedy bardzo często drugie danie - są bowiem tanie, proste i sycące. Jakub Kuroń dodaje do nich odrobinę zrumienionego boczku. Dzięki temu gotowe kotlety stają się soczyste, aromatyczne i jeszcze bardziej intensywne.

Kotlety jajeczne dawniej wywoływały w nas raczej mieszane uczucia, ponieważ jako dzieci mnóstwo potraw wydawało nam się niejadalnymi. Dzisiaj z pewnością nostalgia weźmie górę i smakosze zabiorą się za gotowanie kotletów jajecznych. Szczególnie z przepisu Jakuba Kuronia.

Jakub Kuroń podaje swoje kotlety jajeczne wraz z sosem chrzanowym, który intensywnym smakiem podkreśla całe danie. Do samej masy wrzuca z kolei pokrojony w kostkę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. Ten trik pozwala uzyskać lekko dymny aromat, a także ciekawą konsystencję.

Przepis na kotlety jajeczne Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego

  • 7 jajek

  • sól

  • pieprz

  • 3 łyżki szczypiorku

  • bułka tarta

  • olej

Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki na 30 minut przed gotowaniem, dzięki czemu skorupka nie popęka podczas gotowania. 6 z nich wrzuć do wrzątku i ugotuj na twardo. Przełóż je do kąpieli wodnej i obierz ze skorupki. Następnie pokrój je w kostkę równej wielkości.

Boczek pokrój w równą kostkę i wrzuć na zimną patelnię. Podsmażaj go na średnim ogniu, aż większość tłuszczu się wytopi. Odcedź mięso z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Do miski włóż ugotowane jajka na twardo, jedno surowe jajko, siekany świeży szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz oraz boczek.

Wymieszaj masę dłońmi i uformuj z niej kotleciki. Jeśli lepi się do dłoni, zmocz skórę niewielką ilością zimnej wody. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo soczystą pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety schabowe według Jakuba Kuronia.

Kotlety jajeczne

Źródło zdjęcia: canva/iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram