Smakosze.pl Przepisy Kozackie ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem. Podbiją każdy stół
canva/jatrax

Kozackie ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem. Podbiją każdy stół

10 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone? Przygotuj kozackie ogórki w zalewie musztardowej. Przetwory przygotujesz błyskawicznie, a już po 10 dniach będą soczyste i pełne smaku. Ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem i podbiją każdy stół.

Kozackie ogórki w musztardzie przygotujemy naprawdę szybko i z kilku prostych składników. Do słoików koniecznie dodajmy po ząbku czosnku, listku laurowym i dwóch ziarnach ziela angielskiego, ponieważ dobrze podkreślają smak.

Zalewę musztardową przygotujmy z soli niejodowanej, ostrej musztardy, cukru i octu. Musztarda w zalewie musi być ostra, dzięki czemu kozackie ogórki nabiorą charakteru i wyraźnego smaku. Ogórki musimy pasteryzować i oczywiście wkładać je do umytych i sparzonych słoików .

Sekretem idealnych przetworów, są świeże, jędrne ogórki. Do słoików wybierajmy warzywa małe lub średniej wielkości. Ogórki musimy najpierw dokładnie wyszorować, a następnie zalać zimną wodą i odstawić na godzinę- dwie, aby przetwory były świeże i smaczne .

Przepis na ogórki w musztardzie

Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5 l:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 liści laurowych

  • 12 ziaren ziela angielskiego

Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody

  • 2 łyżeczki soli niejodowanej

  • 6 łyżek ostrej musztardy

  • szklanka octu

  • szklanka cukru

Jak zrobić ogórki w musztardzie?

Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Do każdego słoika włóż po ząbku czosnku, liściu laurowym, 2 ziarnach ziela angielskiego i powkładaj ciasno ogórki. Przygotuj zalewę musztardową: wodę zagotuj z octem, solą i cukrem. Gotuj, aż przyprawy całkowicie się rozpuszczą.

Do zalewy dodaj musztardę i gotuj kolejne 2 minuty, stale mieszając, następnie odstaw ją na kilka minut do lekkiego ostudzenia. Zalewę wlej do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut.

Ogórki po ostudzeniu przestaw do spiżarni, o 10 dniach będą gotowe do jedzenia. Ogórki w musztardzie są pysznym dodatkiem do kanapek, a także do dań głównych. Podaj je np. do bitek wieprzowych lub rolad wołowych , a cała rodzina będzie zachwycona.

Ogórki gruntowe
canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepesto

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy