Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wiecie, jak długo należy gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo zdania na ten temat są podzielone. Pamiętajcie jednak, że młode warzywa są bardzo delikatne i szybko się rozgotowują. Gotowanie gołąbków dłużej niż pół godziny może spowodować kulinarną katastrofę.
Trwa właśnie sezon na młode warzywa, w tym na młodą kapustę. Chętnie robimy z niej różne potrawy, w tym pyszne gołąbki. Są delikatne w smaku, ale też w swojej strukturze. Bardzo szybko się gotują i łatwo je rozgotować. Warto więc wiedzieć, jak długiej obróbki termicznej wymagają, a jaka im zaszkodzi.
Ile czasu trzeba gotować gołąbki z młodej kapusty?
Młoda kapusta ma delikatne listki, bez zwłóknień. Dużo w niej wody, dzięki czemu jest soczysta i chrupiąca, ale też szybko się gotuje.
Gołąbki z młodej kapusty nie tylko nie wymagają długiego gotowania, ale też zbyt długa obróbka termiczna może im zaszkodzić. Łatwo wtedy o rozgotowanie się liści, a w rezultacie o rozpadnięcie się gołąbków.
Gołąbki z młodej kapusty będą dobre już po 20-30 minutach gotowania. Oczywiście czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się potrawy. Gołąbki gotujemy na niedużym ogniu, bo zbyt szybkie gotowanie również może przyczynić się do ich rozpadania.
Przepis na gołąbki z młodej kapusty
Składniki:
1 główka młodej kapusty
50 dag mielonego mięsa
20 dag ryżu
1 duża cebula
20 dag pieczarek
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie gołąbków z kapusty
Kapustę oczyść, wytnij z niej głąb. Główkę obgotuj, by łatwo było z niej zdjąć liście. Z liści zetnij zgrubienia. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj do niej posiekane pieczarki, przesmaż, mieszając, przypraw. Podduś, by odparował z nich płyn. Wystudź.
Do mielonego mięsa dodaj przestudzony ryż oraz cebulę z pieczarkami. Wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewaj liście kapusty. Formuj z nich gołąbki i układaj je dość ściśle w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Wierzch również przykryj liśćmi kapusty.
Gołąbki zalej gorącą wodą, dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj je na średnim ogniu. Gdy zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj gołąbki jeszcze 20-30 minut. Podawaj je z ulubionym sosem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki bez zawijania, a także na gołąbki gotowane na parze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: przepisyjoli