Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.07.2022 13:03

Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

gołąbki z kapusty
canva/rimmabondarenko

Wiecie, jak długo należy gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo zdania na ten temat są podzielone. Pamiętajcie jednak, że młode warzywa są bardzo delikatne i szybko się rozgotowują. Gotowanie gołąbków dłużej niż pół godziny może spowodować kulinarną katastrofę.

Trwa właśnie sezon na młode warzywa, w tym na młodą kapustę. Chętnie robimy z niej różne potrawy, w tym pyszne gołąbki. Są delikatne w smaku, ale też w swojej strukturze. Bardzo szybko się gotują i łatwo je rozgotować. Warto więc wiedzieć, jak długiej obróbki termicznej wymagają, a jaka im zaszkodzi.

Ile czasu trzeba gotować gołąbki z młodej kapusty?

Młoda kapusta ma delikatne listki, bez zwłóknień. Dużo w niej wody, dzięki czemu jest soczysta i chrupiąca, ale też szybko się gotuje.

Gołąbki z młodej kapusty nie tylko nie wymagają długiego gotowania, ale też zbyt długa obróbka termiczna może im zaszkodzić. Łatwo wtedy o rozgotowanie się liści, a w rezultacie o rozpadnięcie się gołąbków.

Gołąbki z młodej kapusty będą dobre już po 20-30 minutach gotowania. Oczywiście czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się potrawy. Gołąbki gotujemy na niedużym ogniu, bo zbyt szybkie gotowanie również może przyczynić się do ich rozpadania.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 20 dag ryżu

  • 1 duża cebula

  • 20 dag pieczarek

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie gołąbków z kapusty

Kapustę oczyść, wytnij z niej głąb. Główkę obgotuj, by łatwo było z niej zdjąć liście. Z liści zetnij zgrubienia. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj do niej posiekane pieczarki, przesmaż, mieszając, przypraw. Podduś, by odparował z nich płyn. Wystudź.

Do mielonego mięsa dodaj przestudzony ryż oraz cebulę z pieczarkami. Wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem nadziewaj liście kapusty. Formuj z nich gołąbki i układaj je dość ściśle w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Wierzch również przykryj liśćmi kapusty.

Gołąbki zalej gorącą wodą, dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj je na średnim ogniu. Gdy zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj gołąbki jeszcze 20-30 minut. Podawaj je z ulubionym sosem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki bez zawijania, a także na gołąbki gotowane na parze.

gołąbki z młodej kapusty
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli