Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.07.2022 12:13

Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady

ciasto na pierogi
screen z filmiku na kanale Tomek Lach na YouTube

Tomek włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Dał też bezcenne rady, tym, którzy wciąż mają problem z przygotowaniem elastycznego i sprężystego ciasta. A jak wiadomo jest ono podstawą udanych i smacznych pierogów.

Uwielbiamy pierogi i możemy jeść je nawet codziennie. Trudno się nawet nimi znudzić, bo można je nadziewać różnymi farszami. Jednak, co by nie mówić, podstawą pierogów jest ciasto. Miękkie, elastyczne i sprężyste łatwo daje się wałkować i zlepiać i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak przygotować takie ciasto?

W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Tomek Lach na YouTube. Prawda, że przygotowanie ciasta na pierogi wygląda bardzo prosto?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski, by pozbyć się grudek i ją spulchnić. Dodaj do niej sól, a potem dolewaj do niej stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając łyżką.

Ciasto mieszaj do czasu, aż składniki niemal całkowicie się połączą. Wtedy przełóż je na stolnicę i wyrabiaj dość długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się lepiło do dłoni.

Jeszcze ciepłe ciasto włóż do foliowego woreczka lub zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą osobno rozwałkuj na cienki placek, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta wykrój krążki i nadziewaj je farszem.

Wskazówka:

Do zagniatania ciasta na pierogi należy użyć gorącej wody, bo umożliwia ona uzyskanie przez ciasto odpowiedniej konsystencji. Gorąca woda powoduje, że zawarty w mące gluten pęcznieje i dobrze wchłania wodę. Dzięki temu ciasto jest sprężyste i wytrzymałe. Na naszej stronie znajdziesz też stary przepis na ciasto na pierogi. Poznasz też przepis Karola Okrasy na ciasto na pierogi.

pierogi
canva/Tanya145

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Tomek Lach na YouTube