Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady
Tomek włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Dał też bezcenne rady, tym, którzy wciąż mają problem z przygotowaniem elastycznego i sprężystego ciasta. A jak wiadomo jest ono podstawą udanych i smacznych pierogów.
Uwielbiamy pierogi i możemy jeść je nawet codziennie. Trudno się nawet nimi znudzić, bo można je nadziewać różnymi farszami. Jednak, co by nie mówić, podstawą pierogów jest ciasto. Miękkie, elastyczne i sprężyste łatwo daje się wałkować i zlepiać i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak przygotować takie ciasto?
W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Tomek Lach na YouTube. Prawda, że przygotowanie ciasta na pierogi wygląda bardzo prosto?
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Składniki:
300 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski, by pozbyć się grudek i ją spulchnić. Dodaj do niej sól, a potem dolewaj do niej stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając łyżką.
Ciasto mieszaj do czasu, aż składniki niemal całkowicie się połączą. Wtedy przełóż je na stolnicę i wyrabiaj dość długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się lepiło do dłoni.
Jeszcze ciepłe ciasto włóż do foliowego woreczka lub zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą osobno rozwałkuj na cienki placek, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta wykrój krążki i nadziewaj je farszem.
Wskazówka:
Do zagniatania ciasta na pierogi należy użyć gorącej wody, bo umożliwia ona uzyskanie przez ciasto odpowiedniej konsystencji. Gorąca woda powoduje, że zawarty w mące gluten pęcznieje i dobrze wchłania wodę. Dzięki temu ciasto jest sprężyste i wytrzymałe. Na naszej stronie znajdziesz też stary przepis na ciasto na pierogi. Poznasz też przepis Karola Okrasy na ciasto na pierogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: filmik na kanale Tomek Lach na YouTube